Kršiak: Nitra sa stala experimentom a prepadla amaterizmu
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

O post primátora Nitry sa uchádza 46-ročný právnik Igor Kršiak, ktorý pôsobí v samospráve viac ako 20 rokov. V minulosti pracoval ako prednosta nitrianskeho mestského úradu, v súčasnosti je prednostom Mestského úradu v Trnave. Kršiak je nominantom koalície strán Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska. Jeho prioritami v prípade zvolenia bude vrátiť na mestský úrad odbornosť a profesionálne riadenie, práca s komunitami, "zelená" Nitra a nová vízia pre mesto. Rozhovor s Igorom Kršiakom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora Nitry.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora Nitry a budete kandidovať ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?

Už viac ako 20 rokov pracujem v samospráve, pôsobil som na manažérskej pozícii na Mestskom úrade v Nitre a ostatné tri roky v Trnave. Mám množstvo skúseností a odhodlanie zúročiť ich vo svojej rodnej Nitre. Chcem byť primátorom, ktorý vie nielen čo, ale aj ako to realizovať, na čo ma predurčujú moje dlhoročné skúsenosti. Nechcem byť primátor, ktorý sedí na dvoch stoličkách, nechcem byť žiadnym maskotom ani nechcem politiku starých časov. Som človek, ktorý vie deň po voľbách začať "makať" pre Nitru a viem prinášať do riadenia moderné prístupy. Kandidujem ako občiansky kandidát, ktorý oslovil celé spektrum demokratických strán na Slovensku a získal širokú podporu tak ľavicových, pravicových, propodnikateľských strán, ale aj strán postavených na manažérskych princípoch. Verím však, že oslovím aj voličov strán, ktoré mi vyjadrili sympatiu, ale nie sú súčasťou koalície. Nie som a nebudem členom žiadnej politickej strany.

V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?

Musím konštatovať, že mesto sa stalo na tieto štyri roky experimentom. Experimentom mladých politikov, ktorí nepripustili iný ako svoj názor, a mesto tak prepadlo amaterizmu. Pre informáciu, v roku 2018 som odovzdával úrad Marekovi Hattasovi s piatimi miliónmi eur v mestskej kase a ukončenými investičnými akciami za 20 miliónov eur. Za štyri roky vlády pána Hattasa bolo mesto zadlžené úvermi vo výške 25 miliónov a zrealizovali sa investície iba za 12 miliónov. Kde sú teda všetky tie peniaze Nitranov? Dnes sa mesto nachádza v katastrofálnej ekonomickej situácii, na ktorú upozorňuje hlavná kontrolórka už dva roky. To je alfa a omega Nitry, ozdraviť ekonomiku mesta a vrátiť ju z okresnej súťaže do tej krajskej, kam patrí.

Bekmatov: NSK môže byť sociálnejší a sebestačnejší
O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza aj 32-ročný Artur Bekmatov. Kandiduje za hnutie Socialisti.sk, ktorého je predsedom. V prípade zvolenia chce v regióne zakladať sociálne podniky, plánuje tiež vytvorenie krajskej... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Akým problémom aktuálne mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?

Nitra čelí dvom vážnym problémom. Jednak je v zlej ekonomickej situácii, keď k zlému manažmentu mesta pod vedením pána Hattasa prispieva energetická kríza a zdražovanie snáď vo všetkých oblastiach života mesta. Súčasné vedenie mesta spolarizovalo Nitranov. Rozdelilo obyvateľov na dobrých a zlých, na správnych a nesprávnych, a toto nemôže takto ostať. Primátor nemá rozdeľovať, ale spájať ľudí, názory. Primátor má byť autoritou pre ľudí, ktorá nie je postavená na pocitoch a sympatiách, ale na schopnosti reálne riešiť veci. Ako prvé bude potrebné zamerať sa na naštartovanie riadneho fungovania úradu a jeho komunikácie s obyvateľmi a následne začať robiť mesto sebestačným, a to najmä energeticky.

Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?

Mám štyri základné priority. Po prvé, treba vrátiť na úrad odbornosť a profesionálne riadenie, aby znova fungovali základné veci v meste. Aby bol jasný a realizovateľný plán opráv ciest a chodníkov, je potrebné zaviesť rezidenčné parkovanie a obnoviť každý verejný priestor v meste tak, aby slúžil ľuďom. Po druhé, je potrebné oživiť a viesť v meste slušnú komunikáciu medzi primátorom, poslancami, úradom, obyvateľmi a komunitami. Treba pracovať s každou komunitou, či je to mládež, športovci, seniori, učitelia alebo podnikatelia. Základ je vrátiť dôveru obyvateľov v mesto. Po tretie, chcem, aby deklarácie o "zelenej" Nitre neboli len na papieri a plagátoch. Chcem, podobne ako v Trnave, spustiť projekt využívania mestských striech na výrobu elektriny a teplej vody a chcem, aby takto uvažovali aj správcovia súkromných budov. Tieto riešenia šetria milióny ročne, ktoré vieme využiť na iné veci. A nakoniec, treba dať mestu víziu, naštartovať dlhodobé rozvojové projekty ako budovanie malého južného obchvatu, riešenie dopravy najmä v kritických bodoch, ako je križovatka pod Zoborom, pri Klimaku, využitie potenciálu územia kasární, Agrokomplexu alebo botanickej záhrady. Nitra si zaslúži aj modernú železničnú stanicu alebo plaváreň.

I. Choma: Študentom a žiakom chcem dať prímestskú dopravu zadarmo
Bývalý žilinský primátor Igor Choma kandiduje na funkciu predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) za svoju materskú stranu Smer-SD. Hovorí, že v kraji treba v prvom rade zachraňovať dopravu. V prípade svojho zvolenia by chcel dať študentom a... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?

Kandidujem spolu so skupinou 31 poslancov do mestského zastupiteľstva. Ide o ľudí, ktorí majú svoj príbeh, majú odbornosť a chcú úprimne riešiť problémy obyvateľov a "makať" pre Nitru tak, aby sme ju spoločne posunuli dopredu. Nesmierne si vážim ich odhodlanosť a chuť vstúpiť do priestoru, kde je potrebné slúžiť ľuďom. Myslím, že primátor potrebuje mať oporu aj v zastupiteľstve, nemôže sa spoliehať iba na slušnosť a zdravý rozum. Primátor na to, aby mesto fungovalo a išlo vpred, nemôže byť sám vojak v poli, ale potrebuje poslancov. Verím, že ponúkam tú najlepšiu partiu ľudí do boja o krajšiu Nitru.

O post primátora Nitry sa budú v októbrových voľbách okrem Kršiaka (Hlas-SD, Sme rodina, Dobrá voľba a Umiernení, Demokrati Slovenska) uchádzať aj Erik Blaško (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti), Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), Pavol Obertáš (nezávislý), Dalimír Solčanský (Republika) a Štefan Štefek (nezávislý).

Kandidát Hlasu hazarduje s hlasmi voličov
V Žilinskom kraji atmosféra pred voľbami hustne. Pondelková diskusia v RTVS odhalila slabiny nielen županky Eriky Jurinovej, ale aj nováčika vo voľbách , kandidáta Hlasu, Petra Slyšku. Županka Jurinová nevedela ustáť kritiku svojich konkurentov v... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Gabriel Matta

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik