Hlavnú sezónu na Budatínskom hrade ukončí Budatínsky rínok
15 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Remeselný jarmok, koncerty, komentované prehliadky, tvorivé dielne, divadlo a ďalšie aktivity čakajú návštevníkov na Budatínskom rínku. Podujatie, ktorým sa končí hlavná sezóna v areáli Budatínskeho hradu, sa koná v sobotu po dvojročnej prestávke. Informoval o tom riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.  

Považské múzeum podľa neho oslavuje 80. výročie svojho vzniku a počas celého roka sa konalo viacero podujatí spojených s týmto jubileom, výnimkou nebude ani Budatínsky rínok.

"Práve na tomto podujatí predstavíme časovú kapsulu. Textovú časť kapsule bude dopĺňať zoznam zamestnancov múzea, ale aj súčasná tlač a niekoľko drobných artefaktov. Kapsulu uložíme po podujatí do veže. Veríme, že nám poslúži na nadviazanie komunikácie s budúcnosťou a jej objavitelia budú naopak potešení pozdravom z minulosti," priblížil Jurecký.  

Navštívte cez víkend Margecianske fajnoty!
Margecianske fajnoty ponúkajú cez víkend tradičné jedlá, folklór aj atrakcie. V poradí 12. ročník gurmánskeho festivalu Margecianske fajnoty sa v Margecanoch v okrese Gelnica koná tento víkend. Návštevníkov čakajú kulinárske špeciality aj program... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ako dodal, areál hradu otvorí svoje brány o 10.00 h. Pre návštevníkov sú pripravené remeselné stánky, tvorivé dielne zamestnancov Považského múzea, so zoskupením Čarovná moc prírody nahliadnu do života sov a v projekte Výtvarné umenie súčasťou nás spoznajú tvorbu viacerých umelcov.

Do programu sa zapojí aj Krajská knižnica v Žiline. Krajská hvezdáreň v Žiline ponúkne záujemcom planetárium i komentované pozorovanie Slnka. Svoju činnosť predstavia stredné odborné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Počas celého dňa budú v hrade prehliadky.

Hlavný program sa začne na pódiu popoludní o 13.00 h. "Návštevníci sa môžu tešiť na koncert žilinskej kapely V8 Band, vystúpenie skupiny Funny Fellows, divadlo Féder Teáter a večer zábavu rozprúdi kapela Korben Dallas," doplnila kultúrna manažérka Petra Labantová.  

Nefňukajte! Kúpte si sviečky, zápalky, baterky a ďalší sveter!
Recept na tuhú zimu predstavil aj bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Nemci by podľa 80-ročného politika mali túto zimu prestať fňukať a pripraviť si svetre a sviečky pre prípad výpadkov elektrickej energie. Myslieť si, že štát... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik