"Pandémia chudoby a politici nemajú atómové bomby," znelo tiež na zhromaždení odborárov na Slovensku
08 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V sobotu (8. 10.) sa na pravé poludnie na bratislavskom námestí SNP zhromaždili členovia odborov, aby pod hlavičkou Konfederácie odborových zväzov (KOZ) upozornili na skutočnosť, že národ upadá do chudoby. "Pandémia chudoby a politici nemajú atómové bomby," znelo tiež na zhromaždení odborárov na Slovensku. 

Apolitické zhromaždenie

Medzi zhromaždenými bolo vidieť ľudí hlásiacich sa transparentmi k podnikom z celého Slovenska - ako z Oravy, tak z Jelšavy, ale aj z východných regiónov, či spod Tatier. Organizátor na úvod požiadal prípadných politikov, aby sa na tomto zhromaždení neprezentovali

"Rešpektujte prosím túto našu požiadavku. Maslo na hlave totiž máte aj vy," vyzval možných prítomných politikov organizátor.

Screenshot z FB vysielania KOZ / Odborári z celého Slovenska
Screenshot z FB vysielania KOZ | Nespokojnosť prišli prejaviť ľudía z celého Slovenska

Prečo vlastne prišli 

"Máme tu pandémiu chudoby. Tentokrát politici zabudli ponúkať akési atómové bomby, ktorými by nám pomáhali a riešili by problémy bežných ľudí," odznelo z pódia. Namiesto riešení počúvame, kto sa s kým spája, kto sa s kým "nekamaráti a kto koho chce odvolať. To však k riešeniu problémov bežných ľudí nepomôže.

Bude káva luxus?
Začať deň šálkou horúcej kávy je pre mnohých každodennou rutinou. Nedávne zvýšenie jej cien však môže z tohto ranného rituálu urobiť takmer luxus. Upozornil na to tento týždeň Eurostat, štatistický úrad Európskej únie (EÚ), podľa ktorého však... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kto teda vystúpil

Mamička, ktorá sa obáva toho, že hoci sú úplná rodina, nevie, či budú v budúcnosti schopní poplatiť všetko, čo ako rodina potrebujú. Nikdy totiž nevie, či neprídu s manželom o prácu.

Podtatranec z továrne, ktorý upozornil na doslova vyľudnené dediny, pretože ľudia odišli za lepšie platenou prácou do zahraničia a ostali len seniori, ktorým pomaly dôchodok nebude stačiť na zaplatenie nákladov na bývanie.

Odznelo svedectvo pekára, ktorý varoval, že ´chlieb náš každodenný´ začne byť čoskoro luxusom.

Starosta obce nešťastný z toho, že už teraz musí na noc vypínať osvetlenie a ak to takto pôjde ďalej, nebude môcť kúriť ani v obecnej materskej škôlke

Pozdrav z Česka

Cez telemost ho slovenským odborárom odovzdal Josef Středula, predseda Česko-Moravské konfederace odborových svazů. Upozornil, že situácia v ČR je úplne rovnaká. Poďakoval všetkým, ktorí prišli.

"Protože jak v Praze, tak i u vás, bojujeme za lepší budoucnost," povzbudil prítomných. Podobné posolstvo odovzdala na Václavskom námestí aj Monika Uhlerová, predsedníčka slovenskej KOZ.

FB vysielanie KOZ | Príhovor predsedu českej KOZ Josefa Středulu

"Päť minút po dvanástej"! V Prahe je zhromaždenie!
V Prahe na Václavskom námestí sa v sobotu zišli ľudia, ktorí protestujú "proti chudobe". Demonštráciu zvolal predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) a kandidát na prezidenta Josef Středula. Na proteste s názvom "Päť minút po... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Požiadavky na vládu

"Členské odborové zväzy KOZ SR vyzývajú vládu, aby urýchlene riešila súčasnú kritickú situáciu v Slovenskej republike. 

Žiadame, aby vláda urýchlene prijala a verejnosti predstavila opatrenia na skrotenie inflácie a zmiernenie jej negatívnych dopadov na životy obyvateľov Slovenska.

Vyzývame vládu, aby verejnosti zrozumiteľne prezentovala, čo domácnosti, firmy a verejné inštitúcie v najbližších mesiacoch čaká v súvislosti s cenami energií a na čo je potrebné sa pripraviť," aj tieto požiadavky odzneli na dnešnom zhromaždení v Bratislave, ktoré podľa odborových predákov nie je posledné.

Peter Weiss: Matoviča môžu odstrániť títo politici
Pohľad na súčasnú domácu politickú scénu zverejnil politik a vysokoškolský pedagóg Peter Weiss. Tvrdí, že neodvolanie Matoviča (OĽaNO) bude mať vážne dôsledky. Kto podľa neho môže Igora Matoviča (OĽaNO), expremiéra a súčasného ministra financií... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik