Správa priamo z miesta výbuchu na Kerčskom moste (video)
08 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Dnes, 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. K výbuchu došlo okolo 6:00. Podľa predbežných údajov došlo k požiaru údajnej palivovej nádrže . Požiar trvá už niekoľko hodín, preto Rusi nevedia určiť rozsah ničenia. Ukazujeme video priamo z miesta.

Miestni hlásia, že cesta na moste je poškodená. Doprava je zastavená. Podľa očitých svedkov na most prestali vpúšťať autá, požiar sa likviduje.

Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle, informuje ukrajinský portál tsn.ua.

Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) uviedol, že výbuch nákladného vozidla na cestnej časti mosta viedol k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru "čiastočne zrútili". Dopravu cez most zastavili. Správy o obetiach alebo zraneniach sa zatiaľ neobjavili.

Krymskí predstavitelia podľa ruských médií pripísali útok Ukrajine. Tá sa k zodpovednosti priamo neprihlásila, poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však vyhlásil, že ide o "začiatok", uviedla stanica BBC. "Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátané Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané," napísal Podoľak na Twitter.

Aj Poľsko a u nás stále NIČ!
Poľská dolná komora parlamentu (Sejm) odhlasovala zákon o zvýhodnených cenách energií pre bývanie, podľa ktorého sa v budúcom roku zavedú zľavnené ceny energií pre bývanie, zodpovedajúce tohtoročnej úrovni pre ročnú spotrebu do 2000... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie

Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a "čo najskôr odstráni následky".

Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú horiaci vlak a časť cesty zrútenú do mora. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Kerčský most, známy aj ako Krymský most, je označovaný za symbol anektovania ukrajinského polostrova Krym Ruskom v roku 2014. Pre Moskvu je dôležitý pri zásobovaní ruských síl na Kryme a v ďalších okupovaných častiach južnej Ukrajiny. Jeho cestnú časť otváral ruský prezident Vladimir Putin v roku 2018, železničný most otvorili v roku 2019.

Video:

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik