Aj Poľsko a u nás stále NIČ!
08 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Poľská dolná komora parlamentu (Sejm) odhlasovala zákon o zvýhodnených cenách energií pre bývanie, podľa ktorého sa v budúcom roku zavedú zľavnené ceny energií pre bývanie, zodpovedajúce tohtoročnej úrovni pre ročnú spotrebu do 2000 kilowatthodín.

Zákon ešte čaká na podpis hlavy štátu, informuje Index.hu.

Zákon už minulý týždeň schválil Sejm, no opozično - väčšinoví ho vrátili s niekoľkými pozmeňujúcimi návrhmi.

Sejm schválil 30 zo 70 pozmeňujúcich návrhov, ktoré nemenia podstatu pôvodného návrhu.

Okrem všeobecného limitu 2 000 kilowatthodín je stanovený aj vyšší prah spotreby 2 600 kilowatthodín pre rodiny zdravotne postihnutých ľudí a hranica bude 3 000 kilowatthodín pre rodiny s viacerými deťmi a farmárom.

Volodymyr Zelenskyj presviedčal!
Ruskí predstavitelia začali pripravovať tamojšiu verejnosť na možné použitie jadrových zbraní. V rozhovore pre britskú stanicu BBC to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý si však podľa vlastných slov nemyslí, že Moskva... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

V prípade prekročenia prahu domácnosti zaplatia nadmernú spotrebu podľa trhovej tarify

Domácnosti, ktoré vykurujú primárne elektrinou, navyše dostávajú jednorazovú dotáciu. Dotácia je 1 000 zlotých na ročnú spotrebu pod 5 megawatthodín a 1 500 zlotých na vyššiu spotrebu.

Domácnosti, ktoré od októbra tohto roka do konca budúceho roka znížia spotrebu elektriny o 10 percent, dostanú v roku 2024 špeciálnu 10-percentnú zľavu z ceny.

Úspory budú povinné pre inštitúcie verejnej správy

Inštitúcie verejnej správy mali naopak povinnosť od 1. decembra do konca budúceho roka znížiť spotrebu elektriny o 10 percent. V opačnom prípade môžu manažéri týchto inštitúcií dostať pokutu až do výšky 20 000 zlotých.

Energetickým spoločnostiam budú zo samostatného fondu kompenzované straty v dôsledku oficiálneho obmedzenia cien elektriny, ktorých maximálna výška bude 26,8 miliardy zlotých.

"Vláda budúci týždeň predloží samostatný návrh zvýhodnených taríf za elektrinu pre menšie firmy," informuje Index.

Srdečné blahoželanie...
Estónsky minister zahraničných vecí zaželal Putinovi, aby svoje ďalšie narodeniny oslávil za mrežami. Minister zahraničných vecí Estónska Urmas Reinsalu pri príležitosti sedemdesiatych narodenín prezidenta Ruskej federácie, vyzval na vytvorenie... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik