Rusi začali utekať
22 | 09 | 2022 I Milan Laca

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v Ruskej federácii „čiastočnú mobilizáciu“.

Na vojnu  majú povolať predovšetkým občanov zo zálohy, ktorí predtým slúžili v armáde. Ministerstvo obrany spresnilo, že ide o 300-tisíc záložníkov. Študentov a brancov sa to netýka. Krajské úrady okamžite začali s mobilizačnými opatreniami. Napríklad len v Kurskej oblasti majú občania v zálohe bez povolenia vojenského registračného a zaraďovacieho úradu zakázané opustiť územie trvalého pobytu. V Moskve sa podľa zdrojov z orgánov činných v trestnom konaní zintenzívnilo pátranie po tých čo odmietajú nastúpiť. 

Rusi dajú urýchlene občianstvo

Štátna duma prijala zmeny zákona o zjednodušenom nadobúdaní ruského občianstva cudzincami. Hlavnou podmienkou je rok slúžiť v armáde na základe zmluvy. Ak cudzinec uzatvorí zmluvu o výkone služby v ozbrojených silách, iných jednotkách alebo vojenských formáciách na obdobie najmenej jedného roka, nebude musieť získať povolenie na pobyt. Takáto osoba dostane občianstvo ihneď po skončení služby. Pred týmito zmenami museli na  občianstvo čakať aspoň tri roky.

Rusko si počká na Bidenov pád
Rusko bude vyčkávať do novembra, alebo do Bidenovho pádu. Európa však nevydrží čakať dva roky bez plynu. O dopadoch čiastočnej mobilizácie, ktorú včera nariadil Vladimír Putin „na ochranu Ruska a ruského ľudu“ hovoril expert na bezpečnostnú... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Boom leteniek

Ihneď po vyhlásení čiastočnej mobilizácie Rusi vykúpili letenky do Turecka, či Arménska. Letieť do zahraničia je v blízkej budúcnosti nemožné. Letenky do Istanbulu a Jerevanu sa vypredali do 25. septembra. . Na ranný let do Istanbulu 26. septembra ostali 22.9.2022 podľa portálu Aviasales dve letenky. Zároveň ich cena začína od 66 000 rubľov a končí - 95 000 rubľov. Letenky do Jerevanu sú však dostupné aj na 23. septembra, avšak s prestupmi. Na sociálnych sieťachzačali  upozorňovať na abnormálne vysoké ceny leteniek do zahraničia na najbližšie termíny. Napríklad posledné miesto v lietadle IrAero, ktoré v piatok 23. septembra letí do Antalye z Moskvy, sa predáva za v prepočte za asi 9 tisíc eur.

Bielorusko zasiahne

Bieloruské bezpečnostné zložky začali sledovať Rusov, ktorí sa snažia ukryť pred čiastočnou mobilizáciou, uviedla internetová stránka „Nasha Niva“. „Zatiaľ inštruujú majiteľov tzv. „bytov na deň“. Začali sledovať aj autá s ruskými poznávacími značkami. 

Kolóny na hraniciach
Na hraniciach s Gruzínskom sa vytvoril dlhý rad áut. Podľa sociálnych sietí,  21. septembra sa daloprejsť za pár hodín, na druhý deň sa  podľa tlegramového kanála „Hranica Gruzínska“ dopravná zápcha už výrazne zvýšila a autá sa už takmer nehýbali.
Nemecko urýchlene pomôže

Nemecké úrady sú pripravené prijať ruských občanov, ktorí sa snažia ukryť pred ohlásenou čiastočnou mobilizáciou,  informujeAgence France-Press, s odvolaním sa na nemenovaných nemeckých ministrov. Zatiaľ  nie sú známe ďalšie podrobnosti. Predstaviteľka Európskej komisie Anita Hyper uviedla, že EK začala diskusie s krajinami EÚ o humanitárnych vízach pre Rusov, z dôvodu čiastočnej mobilizácie. Súčasnú situáciu označila za bezprecedentnú. 

Rusko podľa Medvedeva môže anektované oblasti Ukrajiny brániť jadrovými zbraňami
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok uviedol, že Moskva by pri obrane ukrajinských území začlenených do Ruska mohla použiť všetky zbrane zo svojho arzenálu vrátane jadrových. Informovali o tom agentúra Reuters a denník The... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik