Na bratislavskom magistráte sa začína DRASTICKÉ šetrenie
22 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

V kanceláriách budov bratislavského magistrátu sa bude pre energetickú krízu vykurovať na 19 stupňov Celzia. Obmedzili tu už aj ohrev teplej úžitkovej vody a zvažujú aj úpravu organizácie práce, prípadne aj prevádzkového režimu jednotlivých objektov. Pre TASR to potvrdili z hlavného mesta s tým, že v nadväznosti na rast cien energií zriadili aj pracovnú skupinu.

Cieľom bratislavskej samosprávy v rámci úsporných opatrení na magistráte je dosiahnutie plošného zníženia spotreby energií aspoň o 15 percent. "Primárne úpravou užívateľského správania, ale aj technologickými opatreniami na znižovanie energetickej spotreby v objektoch (aj v rámci objektov rozpočtových a príspevkových organizácií a mestských obchodných spoločností)," uviedla pre TASR hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Pre úspory v odbere plynu mimo vykurovacej sezóny mesto obmedzilo ohrev teplej úžitkovej vody v objektoch magistrátu. S nástupom vykurovacej sezóny pristúpi aj k zníženiu teploty v jednotlivých objektoch magistrátu na základe "definovania teplotných zón". "V budovách magistrátu - v kancelárskych priestoroch, kde to je možné, počítame s udržiavaním teploty 19 stupňov Celzia počas pracovného dňa, čím mesto pri súčasných cenách zemného plynu dokáže usporiť desiatky tisíc eur," spresnila hovorkyňa.

Rusko si počká na Bidenov pád
Rusko bude vyčkávať do novembra, alebo do Bidenovho pádu. Európa však nevydrží čakať dva roky bez plynu. O dopadoch čiastočnej mobilizácie, ktorú včera nariadil Vladimír Putin „na ochranu Ruska a ruského ľudu“ hovoril expert na bezpečnostnú... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Mesto tvrdí, že v prípade odberu elektrickej energie v rámci objektov magistrátu a iných pracovísk už má v drvivej väčšine zmodernizované osvetlenie za energeticky efektívnejší LED systém. Okrem toho bude apelovať na zvyšovanie povedomia ohľadne spotreby prostredníctvom zmeny užívateľského správania u pracovníkov. "Zvažujeme úpravu organizácie práce, prípadne aj prevádzkového režimu jednotlivých objektov," povedala Schmucková.

Mesto sa snaží energetickú úsporu dosiahnuť aj v rámci modernizácie verejného osvetlenia, a to výmenou svietidiel za menej poruchové a energeticky efektívnejšie svietidlá využívajúce LED technológiu. Do konca roka 2025 počíta s kompletnou výmenou takmer 50.000 svietidiel verejného osvetlenia, čo má priniesť zníženie spotreby elektrickej energie na úrovni 40 percent za rok a po zavedení moderného riadiaceho systému o približne 60 percent za rok.

Richard Raši: Spláca strana Za ľudí svoje dlhy z našich peňazí?
Spláca strana Za ľudí dlhy z našich peňazí? Remišovej strana dlhuje peniaze spolumajiteľom NAY. Ich spoločníkovi dala miliónový biznis. Tieto titulky sprevádzali tlačovú besedu, počas ktorej Richard Raši obvinil Veroniku Remišovú z klientelizmu.... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik