Ktorí politici majú v pláne sedieť na dvoch stoličkách
19 | 09 | 2022 I Eka Balašková

S blížiacimi sa komunálnymi voľbami sa zintenzívňuje aj predvolebná kampaň jednotlivých kandidátov. Zaujať chce každý, no čo si o kumulovaní funkcií mysli politológ?

Sedia na dvoch stoličkách

„Naše mesto meníme k lepšiemu každým dňom a budeme ho za všetkých možných okolností riadiť transparentne a zodpovedne,“ píše na sociálnej sieti jeden z nich, poslanec NR SR a primátor Nitry Marek Hattas. Aj tu však platí, že na dvoch stoličkách sa sedieť nedá, Pluska pripomína, že v tomto roku sa primátor Hattas z rokovaní parlamentu ospravedlnil 16-krát s tým, že mal pracovné povinnosti ako primátor Nitry. 

Možno práve preto sa viacerí poslanci NR SR nechystajú kandidovať na primátorské posty, ale len ako poslanci do mestských, či krajských zastupiteľstiev. Ako príklad Pluska uvádza poslankyňu Denisu Sakovú (Hlas-SD), ktorá sa uchádza o hlasy Ružinovčanov a Bratislavského samosprávneho kraja. Jej prioritou je bezpečnosť.

Máte radi aquaparky? Čoskoro bude ich návšteva luxus
Aquaparky plné atrakcií u nás v ostatných desaťročiach nabrali na popularite. Vyrástli takmer v každom väčšom meste. Narastajúca energetická kríza však siahne aj na tieto služby. Niektoré aquaparky zaniknú, iné budú nútené drasticky obmedziť ponuku... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Bratislava plná kandidátov

Viacero poslancov NR SR z poslaneckého klubu Sme rodina sa uchádzajú o starostovské posty bratislavských mestských častí. Krošlák v Karlovej Vsi a Tabák v Starom Meste.

Predsedom bratislavskej VÚC chce byť Ján Mažgút (Smer-SD), ale aj štátny tajomník Remišovej ministerstva Dušan Velič (Za ľudí)

Názor politológa

„Politika je plná ľudí, ktorí keby padli z výšky svojich ambícií na výšku svojich schopností, tak sa určite zabijú,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak z Prešovskej univerzity. Pripomenul, že v komunálnych voľbách ide o to, čo kandidát urobil pre región či mesto, kým v parlamentných voľbách ide skôr o tvár "známej celebrity. 

Východ nezaostáva

Primátor Michaloviec a poslanec za Smer-SD Viliam Zahorčák by rád viedol Košický samosprávny kraj. Podobné ambície má aj Erik Ňarjaš (OĽaNO). Jeho kolegyňa Mária Šofranko sa uchádza o post poslankyne KSK, ale aj mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi. Smer by v Humennom ako poslankyňa rada zastupovala Jana Vaľová - tá si tu už vyskúšala primátorský post. Ján Ferenčák (Smer) sa opätovne uchádza o primátorský post v Kežmarku.

Trenčiansky samosprávny kraj aktuálne vedie Jaroslav Baška zo Smeru a o tento post sa uchádza aj v nadchádzajúcich voľbách. 

Anna Belousovová: Vodíte si partnera do práce? Prečo to robí prezidentka?
"Prečo na pracovné cesty politikov chodia aj ich životní partneri?" Uvažuje Anna Belousovová (NaS) po informácii o návšteve prezidentky SR a jej partnera v Londýne, na pohrebe kráľovnej Alžbety II. Štátna zamestnankyňa "Ak vychádzame z toho, že... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Dvojsečná zbraň

Koziak tvrdí, že kumulované funkcie sú možno dobrá vec, pretože kto sedí aj v parlamente, môže pre svoj región všeličo pretlačiť. Čo sa ale týka primátorského postu, prípadne predsedu samosprávneho kraja, je to "práca 24/7". 

„Trpí tým ich poslanecká činnosť a aj práca župana, respektíve primátora,“ upozorňuje Koziak na úskalia kumulovaných primátorských funkcií a poslancovania v NR SR.

Naď o Žilinkovi: Nezodpovedný a geopoliticky úplne stratený jedinec
Minister obrany Jaroslav Naď rekapituluje týždeň na Ministerstve obrany SR. Absolvovali jednu svadbu a veľa-veľa úspechov. V USA z nás majú radosť Veď do Washingtonu na prvé rokovanie vycestoval štátny tajomník Majer "Bilaterálna spolupráca sa... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik