Riešenie krízy na druhej koľaji
16 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Riešenie krízy je na Slovensku na druhej koľaji. Ceny energií drancujú zatiaľ primárne náš priemysel a v médiách sa týždenne objavujú informácie o ďalšom podniku v problémoch. Aj napriek tomu je riešenie súčasnej krízy zatienené a odstavené na vedľajšiu koľaj politickým sporom medzi bývalými koaličnými stranami.

Svoj komentár k téme prináša Jozef Harabina, hlavný analytik Rady slovenských exportérov na stránke webnoviny.sk.

Ostatné štáty V4 pomáhajú, Slovensko vyčkáva

Kým ostatné členské štáty V4 dopady krízy zmierňujú rôznymi opatreniami, Slovensko firmám ani domácnostiam nijako nepomohlo. Poľsko predstavilo už druhú vlnu opatrení, Česko tiež predstavilo model pomoci a Maďarsko pomáha svojim podnikom a domácnostiam priebežne. Len Slovensko rieši iné problémy. Osobné konflikty jednotlivých politikov sa zdajú byť dôležitejšie a o opatreniach proti rekordnému rastu cien sa tento týždeň opäť nerokovalo.

"Slovensko tak ďalej letí voľným pádom bez akejkoľvek pomoci pri 14-percentnej inflácii, medziročnom 21,6-percentnom zdražení potravín a 28,5-percentným nárastom cien energií." - uvádza autor článku.

NAKA začala v kauze nákupu teplomerov KSK trestné stíhanie
V súvislosti s nákupom bezkontaktných teplomerov Košickým samosprávnym krajom (KSK) začala Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné stíhanie. TASR to v piatok potvrdil Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru (PZ). "Dňa 8. septembra tohto roku... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Čo všetko by trebalo urobiť

Harabina ďalej píše, že ceny energií ničia primárne priemysel. Týždenne sa objavujú nové a nové informácie o podnikoch, ktoré sú nútené kvôli viacnásobne zvýšeným cenám energií prepúšťať, či svoju činnosť ukončiť. Ak sa však pozrieme za naše hranice, poliaci popri výstavbe veľkého reaktora získali aj ponuky na dodávku šiestich kompaktných modulárnycch jadrových reaktorov z USA a tak do roku 2026 sa u nich očakáva úplná nezávislosť od energií z Ruska. Maďari si tiež poistili dlhodobé dodávky plynu a ropy z Ruska, hoci podľa autora politicky nie príliš šťastne. Pritom Poliaci, Slovinci aj Chorváti majú možnosť dovážať LNG po mori. Pre Slovensko táto možnosť nie je dlhodobo rentabilná. "Preto by krátkodobá stratégia mala rátať so zmiernením dopadov krízy a vytýčením kritických odvetví priemyslu. Bez položenia základov budúcej štruktúry distribúcie energií, ako i strategických surovín sa nedostaneme k strednodobému horizontu." - uvádza Harabina čo je nutné zabezpečiť a dodáva, že je potrebné tiež rozpracovať projekty diverzifikácie zdrojov energie, zabezpečiť dodávateľské reťazce a v neposlednom rade nájsť nových obchodných partnerov pre dovoz kľúčových komodít pre náš priemysel.

Politici konajú neskoro

K tomu je ale potrebná diskusia a tá viazne. Relevantné priemyselné odvetvia, odborové organizácie, firmy, úradníci a politici by mali spoločne vypracovať stratégiu, ktorá dopady krízy zmierni. Avšak ako píše hlavný analytik Rady slovenských exportérov Jozef Harabina: "Problémom je, že sa u nás udomácnil zlozvyk, kedy politici začnú konať, až keď problémy vyženú nespokojných občanov do ulíc. V tomto prípade to však nebudú len nespokojní občania, ale najmä nezamestnaní a nespokojní občania. A to že budú nezamestnaní znamená, že bude pre našu ekonomiku neskoro."

Aj muži môžu rodiť
"Muži môžu rodiť" - aj toto Európsky parlament odhlasoval. Takto reagoval Zoltán Kovács, maďarský štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu a vzťahy na prijatie správy o právnom štáte, ktorá deklarovala, že Maďarsko sa nepovažuje za... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik