Je zle a bude ešte horšie!
14 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Potravinová bezpečnosť štátu môže byť ohrozená, tvrdia slovenskí potravinári, ktorí upozorňujú na závažnosť situácie v prípade, ak štát adekvátne nezasiahne formou kompenzačných schém vysokých cien energií. Bez pomoci nebudú ani slovenské rožky, ani mlieko, mäso či cukor. 

Slovenskí potravinári budú nútení zvyšovať ceny svojich produktov, pričom menšie prevádzky budú znižovať, či dokonca zastavovať výrobu. Túto informáciu priniesol portál pluska. Podľa pekárov môže na konci roka chlieb stáť aj 7 eur za kilogram.

Týka sa to všetkých odvetví

„Potravinári bez zmluvne garantovaných cien musia momentálne nakupovať plyn a elektrinu za devastačné ceny, ktoré znamenajú navýšenie nákladov na energie takmer o 570 %. Potravinárska výroba spracováva suroviny poľnohospodárskej výroby. Prerušenie výroby preto nie je možné a jej úplné zastavenie by malo fatálne dôsledky aj na živočíšnu výrobu," upozornil na závažnosť situácie 1. viceprezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Róbert Kičina.

Aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) upozornila, že už je zle a bude ešte horšie. Masívne zdražovanie energií ohrozuje všetky sektory a ak sa neprijmú okamžite systémové opatrenia, nasledujúce obdobie dopadne tragicky. Oceliarenský priemysel je už v energetickej kríze, ceny plynu stúpli za rok šesťnásobne a ceny elektrickej energie desaťnásobne, uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga, ktorý je aj zástupcom oceliarenského priemyslu na Slovensku.

Aktualizované! Poslanci NR SR nedošli do práce! Riadnu schôdzu sa otvoriť nepodarilo ani na druhý pokus
Poslancom Národnej rady (NR) SR sa nepodarilo na prvý pokus otvoriť riadnu schôdzu. Plénum nebolo uznášaniaschopné. V úvode rokovania sa prezentovalo len 64 poslancov. Schôdzu sa pokúsia otvoriť opäť o 30 minút. Okrem SaS sa neprezentovali ani... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kiraľvarga tiež zdôraznil, že bez pomoci štátu sa už v tejto situácii fungovať nedá. „Naším zámerom je, aby sme boli nápomocní vláde v hľadaní riešení. Prvé je krátkodobé, ako prežiť do konca roka, a druhé je dlhodobé, ako zabezpečiť to, aby trend neuveriteľne vysokých nákladov a cien energetických médií nepostupoval ďalej a neboli obohacované firmy, ktoré obchodujú s energiami ako komoditou,“ vysvetlil a dodal, že vláda s nimi nekomunikuje, nemá záujem o stretnutie a neodpovedá ani na správy. Podľa jeho slov by už mohlo skončiť osočovanie a začať skutočné riešenie energetickej krízy. 

Aj energeticky veľmi náročný cementársky priemysel už hlási veľký problém. Prezident Zväzu výrobcov cementu SR Martin Kebísek sa vyjadril, že tona uhlia tento rok zdražela o 400 percent čo sa deje na trhu s elektrickou energiou je tiež absolútny nonsens. "Buď odstavíme výrobu úplne, alebo budeme musieť extrémne zvýšiť ceny cementu,“ povedal. Ohrozené sú aj veľké diaľničné projekty.

Srbsko zakázalo Europride, EÚ je sklamaná a vyzýva, aby stáli na dobrej strane histórie
Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová žiada srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Reaguje na to, čo v utorok uviedlo srbské ministerstvo vnútra: "...zakazuje sprievod Europride plánovaný na sobotu v Belehrade." Komisárka... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Podľa člena prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martina Novotného je situácia kritická aj v ich odvetví. Obdobie covidu, vysoká inflácia a energetická kríza sa podpisujú na probléme v oblasti gastronómie a hotelových služieb. „Hovoríme asi o trojnásobnom náraste cien elektrickej energie a päťnásobnom zdražení plynu. Premietnutie týchto nákladov do cien spôsobí ešte väčší pokles dopytu po našich službách. Množstvo podnikateľov preto uvažuje o dočasnom uzatvorení prevádzok," vysvetlil súčasný stav.

„Je to prúser. Prijímajú sa tu riešenia typu pokus-omyl. Neučíme sa od zahraničia. Nehľadáme príčinu, chýbajú analýzy. Vláda to chce zachrániť leukoplastom a acylpyrínom,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenskézo zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš pričom zdôraznil, že chýba riešenie aj pre 761-tisíc domácností, ktoré teplo odoberajú zo systému centrálneho zásobovania teplom. Ide o 40 percent obyvateľov Slovenska. Ide nielen o obyvateľov bytových domov, nízkopríjmových domácností, mladých rodín a dôchodcov, ale aj o školy či nemocnice.

Peter Weiss: Nebezpečná politická stratégia. Strašenie neprekryje katastrofálne vládnutie
"Reči o „návrate mafie“ majú tiež odkloniť pozornosť od toho, že Matovič a spol. spôsobili takú chuliganizáciu politiky, že vlastne všetko v nej je už dovolené a rozvracia morálne základy spoločnosti. Väčšina ľudí ale nemá strach ani tak z „návratu... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová vyhlásila, že zastropovanie cien pre časť domácností nestačí. „Desaťnásobné zvýšenie cien na Slovensku nezvládne nikto. Je zbytočné, aby mali domácnosti nízke faktúry za elektrinu, ak nebudú fungovať nemocnice a školy, ak v obchodoch bude nedostatok a ľudia prídu o prácu, lebo fabriky budú nútené prerušiť výrobu."  Podľa nej by dnes mala byť najdôležitejšou otázkou odkiaľ štát vezme financie a ako ich spravodlivo prerozdeliť. Považuje za nevyhnutné, aby komplexný balík riešení bol pripravený odborníkmi a aby mimoriadna štátna pomoc bola výsledkom odbornej diskusie, nie nástrojom politikárčenia.

Prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Peter Zemaník tiež upozorňuje na stratu konkurencieschopnosti: „Rozdiely v cenách energií v strednej Európy sú také markantné, že na Slovensku nie sme schopní vyrobiť produkty, ktoré by zahraničným dokázali cenovo konkurovať. Tieto výkyvy sú zničujúce." 

Ďalšia "skvelá" správa. Padnú vlády v Európe?
Energetická kríza povedie v Európe k nepokojom a zvrhnutiu vlád. Európania, nespokojní s rastom cien energií, môžu zvrhnúť vlády svojich krajín, píše komentátor Mark Blacklock, pre čínsky Global Times. Už sa to začína "Prostí ľudia už vyšli do... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Milan Laca

Slovensko, ako ďalej?

Nový minister hospodárstva Karol Hirman svoju novú funkciu prijal so slovami:  „Keď je kríza, keď je zle, treba bojovať." V súčasnej ťažkej situácii sa preto bude musieť Slovensko snažiť vynaložiť zdroje na zachovanie výroby podnikov a životnej úrovne obyvateľstva. Česká vláda v pondelok oznámila zastropovanie cien elektriny a plynu pre domácnosti a malé podniky a podľa Hirmana sa Slovensko vydá rovnakou cestou.

V online ankete na webstránke portálu pluska prebieha hlasovanie na otázku, či už respondenti na svojich peňaženkách pocítili zdražovanie energií. Momentálne 90 percent respondentov odpovedalo na otázku áno.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik