V jesenných voľbách môžu voliť aj cudzinci
06 | 09 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

V jesenných spojených voľbách môžu hlasovať nielen občania SR, ale aj cudzinci. Podmienkou je plnoletosť a trvalý pobyt v danej obci, respektíve v obci, ktorá patrí do územia samosprávneho kraja. Voliť sa dá iba v mieste trvalého pobytu.
      

Cudzinci sa volebnej komisii musia podľa zákona preukázať dokladom o pobyte pre cudzinca. Občania SR sa pred hlasovaním preukazujú občianskym preukazom. Treba si skontrolovať aj jeho platnosť.
      

"V prípade, že si volič v čase konania volieb do orgánov územnej samosprávy vybavuje občiansky preukaz z dôvodu uplynutia doby platnosti občianskeho preukazu alebo z dôvodu nesprávnych alebo neplatných údajov tvoriacich jeho obsah, vo volebnej miestnosti sa môže preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu alebo potvrdením o občianskom preukaze vydaným príslušným orgánom Policajného zboru," priblížili pre TASR z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
      

Voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia 29. októbra. Hoci ide o spojené voľby, volič ich bude odlišovať farebne. Po hlasovaní vloží lístky do obálky a schránky s farbou, ktorá prislúcha konkrétnym voľbám. Komunálne voľby budú mať bielu farbu, voľby do vyšších územných celkov (VÚC) modrú farbu.

Na primátora L. Hrádku dal prihlášku jeden kandidát
Na post primátora mesta Liptovský Hrádok prijali jednu kandidátnu listinu nezávislého kandidáta. Informovala o tom zapisovateľka mestskej volebnej komisie v Liptovskom Hrádku Martina Harichová. O funkciu poslanca mestského zastupiteľstva sa chce... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik