Kto strieľal, nezistili...? (VIDEO)
06 | 09 | 2022 I Milan Laca

MAAE zverejnila správu o výsledkoch misie v Záporožskej elektrárni.

Medzinárodná agentúra pre atómovú enerdiu  zverejnila videoreportáž o výsledkoch misie v Záporožskej jadrovej elektrárni. Na stránke organizácie sa objavila v utorok 6. septembra.

Kto strieľal?

V zverejnenej správe sa najmä uvádza, že ostreľovanie elektrárne a jej okolia musí byť zastavené, aby sa zachovala jej  fyzická celistvosť. Okrem toho sa v nej uvádza, že okolo zariadenia by mali byť vytvorené "bezpečnostné zóny", aby sa zabránilo "jadrovému incidentu", ktorý by vojenské operácie mohli spôsobiť. Agentúra uviedla, že je pripravená okamžite začať konzultácie o tejto otázke.

Správa

Koho vlastne vyzývajú?

„MAAE odporúča, aby ostreľovanie na mieste a jeho okolí okamžite prestalo, aby sa predišlo ďalšiemu poškodeniu elektrárne  a súvisiacich zariadení, aby sa zaistila bezpečnosť prevádzkového personálu a zachovala sa fyzická integrita, aby sa zaistila bezpečná a spoľahlivá prevádzka,“ uvádza sa v dokumente.

Erdogan: Za energetickú krízu v Európe môžu sankcie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripísal v utorok vinu za energetickú krízu v Európe sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Rovnakú rétoriku pritom v tejto súvislosti používaj aj Kremeľ, uvádza... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Čo zistili?

Misia sa vo svojej správe sťažuje, že „od samého začiatku konfliktu chýbali prostriedky a kanály na komunikáciu“, čo „zhoršuje existujúce problémy“. Je potrebné poskytnúť „spoľahlivé a nevyhnutné  prostriedky a kanály na komunikáciu, vrátane internetu, alebo satelitnej komunikácie so všetkými externými organizáciami“. Zamestnanci agentúry na základe dostupných údajov nevideli žiadne známky obáv zo šírenia radiácie. Správa uvádza, že počas konfliktu bol niekoľkokrát zastavený prenos dát z elektrárne.  MAAE poznamenáva, že Ukrajinci, ktorí tam  pracujú, sú vystavení každodennému stresu, keďže sú nútení vykonávať svoje povinnosti pod kontrolou ruských jednotiek. Zvyšuje sa tým riziko chýb, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť jadrovú bezpečnosť zariadenia.

Všetko je inak fajn

Experti tiež informovali o niekoľkých incidentoch v Záporožskej JE, ktoré porušili princípy jadrovej bezpečnosti, a poznamenali, že ostatné tri ukrajinské jadrové elektrárne okrem Záporožia fungujú bezpečne.

A sú fuč...

5. septembra delegácia MAAE opustila Záporožskú elektráreň. Odborníci z agentúry zaznamenali fakty o jej ostreľovaní.   

Putin schválil novú doktrínu na obranu "ruského sveta"
Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok schválil novú doktrínu týkajúcu sa zahraničnej politiky, ktorá je založená okolo konceptu tzv. "ruského sveta". Podpora krajanom žijúcim v zahraničí Ako píše agentúra Reuters, tento pojem využívajú... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

  

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik