Nielen najvyšší predstavitelia SR ignorujú slovenské dejiny
31 | 08 | 2022 I Jozef Ulian

Do redakcie Hlavného denníka nám dorazil list so žiadosť o zverejnenie. V liste je podpísaný Jozef Ulian, vojnový veterán. Žiadosti sme vyhoveli a list prinášame v plnom znení, bez redakčných zásahov.

Jozef Ulian, vojnový veterán

V piatok 19.8.2022 najvyšší predstavitelia SR položili vence na Šafárikovom námestí pri príležitosti 54. výročia prepadnutia Česko - Slovenska  vojskami Varšavskej zmluvy. Ešte pár statusov na facebooku, ktorý číta tak 1 promile Slovákov, a tým pozornosť ústredných štátnych orgánov k tejto dejinnej udalosti skončila. STV odvysielala dokument českého scenáristu a režiséra Šikla 1968 Rekonštrukcia Okupácie. Okrem pár záberov z Košíc, celý dokument bol vlastne len o Prahe. Keby som okupáciu 1968 nebol zažil, tak z toho by som sa dozvedel len veľmi málo. Koho to dnes na Slovensku zaujíma čo bolo v Prahe? Prečo RTVS nevytvorí niečo vlastne, ale sa len spolupodieľa na českom filme? V deň vpádu verejnoprávna RTVS vysielala všetko možné len nie o zúfalstve, strachu a  utrpení našich občanov počas vpádu a po ňom. O vojakovi Michalovi Levčíkovi, ktorý sa upálil, ani len zmienka. To naozaj, chceme aby mená obetí Danka Košanová či Jozef Bonk už nikomu nič nehovorili? V auguste 1968 sme sa mali brániť, tak ako v roku 1919 česko-slovenskí legionári v moravskom Sliezsku, na strednom Slovensku, i v Slovenskej republike rád bojovali za štát, za slobodu a za demokraciu. Tak ako bojovali slovenskí vojaci proti fašizmu v auguste 1944. 18 000 z nich skončilo v nemeckých koncentračných táboroch. Pražskí politici zradili občanov Česko-Slovenska v roku 1938 i v roku 1968. Teraz sa vyviňujú nejakými filmami aj za peniaze slovenských daňovníkov.

Plazivý čechoslovakizmus nahradili ešte odpornejším otvoreným čechoslovakizmom. A štátne a verejné inštitúcie SR to podporujú za peniaze slovenských daňovníkov. Iste, keď najvyšší predstavitelia SR ignorujú výročia narodenia slovenských národných buditeľov, akými bol Janko Kráľ, ktorého 200 - sté výročie narodenia sme si pripomenuli, tak je len logické, že ostatné inštitúcie kopírujú ich prístup.

Aby sme boli féroví, tak za vlády súčasnej opozície to nebolo iné. Pred pár rokmi v Prahe pri nejakej príležitosti český prezident Zeman kritizoval Alexandra Dubčeka. Vtedajší premiér Fico stal vedľa neho a prihlúplo sa usmieval. Namiesto toho aby sa zdvihol a odišiel. Ani ministrovi obrany Naďovi v júni 2022 nevadilo, že pri 80. výročí operácie Antropoid sa opiera o bustu genmjr. in memoriam Jozefa Gabčíka s nápisom „Josef“. Na jeho mieste by som odišiel, a už nikdy neakceptoval pozvanie z Prahy.

Sieň bojových tradícií vo vestibule Akadémie ozbrojených síl  GMRŠ je prázdna. Údajne ministerstvo obrany SR vedené Jaroslavom Naďom nariadilo aby všetky predmety boli odvezené do Piešťan. V priestoroch Siene bojových tradícií bude vraj odpočiváreň pre študentov !!! Ešte dobré, že oproti vestibulu je vedecká knižnica a čitáreň!!! To je choré ... Väčšinu odvezených artefaktov v Sieni zozbieral vojnový veterán Nikolaj Tegza, príslušník 1. česko-slovenského armádneho zboru v ZSSR, ktorý oslobodzoval Liptovský Mikuláš. Predmety boli/sú miestne, teda viazane na oslobodzovacie boje v Liptove. Keď Nikolaj zomrel, snažili sme sa o pomenovanie Siene jeho menom. Nepodarilo sa. Teraz tie predmety skončia v meste, ktoré oslobodzovali Rumuni, alebo možno v súkromných zbierkach. Sieň skončí ako Múzeum SNP v BB. MO SR, k čomu chcete vychovávať budúcich dôstojníkov OS SR ? To je tá transparentná obrana v podaní OĽANO?

Blíži sa jedno z najvýznamnejších výročí našej štátnosti – Slovenské národné povstanie. Nezabudnime, že najväčšia lož v súvislosti s SNP je arogantné prekrútenie pravdy: Benešom násilne vtlačeným názvom 1. Česko-Slovenská armáda na Slovensku. Vážení, bola to slovenská armáda s bojovými skúsenosťami Wermachtu, ktorá  začala ozbrojený odboj proti Veľkonemeckej ríši. A nikto nám nepomohol ... Štát, ktorého armáda bojovala proti fašizmu bol fašistický? Obyčajní, progresívni a liberálni „ľudia“, už preberte. Aby ste to nepreháňali s tými Ukrajincami počas pietnych spomienok. V SNP bojovali aj Ukrajinci, ale uvedomme si aj ten fakt, že väčšinu príslušníkov SS divízie Galícia, ktorá potláčala Povstanie, tvorili ukrajinskí fašisti. Takže, až budú najvyšší ústavní činitelia a minister Naď cez budúci víkend rozprávať o SNP, neverte im. Hovoria ako Carl von Clausewitz, ale robia ako Jomini.

Videli ste hlúpejší národ v Európe ako sme my?

Sucho, dražoba, likvidačné ceny energií a ide zima a dvaja blázni vo vláde SR sa celé leto škriepia, kto je z horného konca a kto z dolného konca dediny.

A Vy, páni  Heger a Naď, ale i pani Čaputová, Mazák, Kollar, ktorí sa tak necitlivo chováte k osobnostiam, k symbolom a k výročiam slovenských dejin, už ste slovenským národom len trpení v ústavných funkciách. A raz budete súčasťou dejín, ktoré teraz vytvárate. Slovenky a Slováci si zapamätajú a dejiny nezabudnú na Vašu nevzdelanosť, či neokrôchanosť, a aroganciu.

27. 8. 2022, Liptovský Mikuláš

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Hlas ľudu: Toto je dôstojná staroba? Nie, pani prezidentka, vaše priority sú niekde inde.
Starostlivosť o seniorov a dôstojná staroba mala byť jednou z vašich priorít. Nie, pani prezidentka, vaše priority sú niekde inde. Nepociťujem, že by ste seniorom venovali pozornosť, akú si zaslúžia. Pár bezduchých slov, jedno stretnutie a milý... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik