Už nefučí......
31 | 08 | 2022 I Milan Laca

Gazprom potvrdil zastavenie čerpania plynu cez Nord Stream do 3. septembra.

Od 31. augusta do 3. septembra bude čerpanie plynu cez Nord Stream pozastavené pre úržbu na kompresorovej stanici Portovaja, uviedol Gazprom. Odstávka je plánovaná.

Stop

Prečerpávanie  plynu zastavia  od 4:00 moskovského času 31. augusta do 04:00 moskovského času 3. septembra, vyplýva z oznámenia Gazpromu na platforme Seeburger. Ako dôvod odstávky spoločnosť označuje údržbárske práce na plynovej turbíne. 

Hodnota Gazpromu rastie 

Po oznámení o dočasnom zastavení čerpania plynu vzrástli ceny akcií Gazpromu o 5 % – ak na začiatku obchodovania mali hodnotu 191,21 rubľov, neskôr  bola ich cena 201,42 rubľov.

Mesto Haag v obrovských problémoch! Žiadajú výnimku zo sankcií!
Haag žiada o výnimku, pretože na zimu môže nakupovať plyn len od Rusov "Vedenie Haagu žiada o dočasnú výnimku zo sankcií voči Rusku, pretože doteraz nedokázalo nájsť alternatívneho dodávateľa plynu namiesto Gazpromu," informuje maďarský portál... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Odstávka len dočasne

Gazprom oznámil pozastavenie dodávok plynu cez Nord Stream na tri dni 19. augusta. Ako dôvod spoločnosť nazvala opravu jedinej pracovnej turbíny Trent 60, ktorú bude realizovať spoločne so špecialistami z firmy Siemens. Gazprom sľúbil, že ak sa neodhalia technické poruchy tubíny, obnoví dodávky na úroveň 33 miliónov metrov kubických metrov za deň. Tento objem predstavuje len 20 % kapacity plynovodu. 

Nízke dodávky

Gazprom znížil dodávky plynu na túto úroveň koncom júla. Môže za to chýbajúca turbína, ktorá  po oprave zostala  v Kanade pre sankcie voči Rusku. Na Západe označili  rozhodnutie Gazpromu obmedziť čerpanie za  politické, nie technické.

Rusi nesúhlasia

Neskôr Kanada súhlasila s dodaním turbíny do Ruska cez Nemecko. Gazprom však vyhlásil, že rozhodnutie Ottawy poslať ju namiesto Ruska do Nemecka, bez súhlasu ruskej strany, nie je v súlade s podmienkami zmluvy s britskou spoločnosťou Industrial Turbine Company Limited. Ruská spoločnosť sa obáva, že presun turbíny bude považovaný za porušenie existujúcich obmedzení.

Obavy

Analytik denníka Daily Express Thibaut Spierle  vyjadril obavy, že pozastavenie plynovodu od 31. augusta do 2. septembra, ktoré predtým oznámila ruská strana, môže pretrvať, čo by pre Európu  znamenalo „smrteľnú ranu“. „Úplné odstavenie Nord Streamu 1 by mohlo viesť k vyčerpaniu zásob plynu v EÚ začiatkom januára 2023,“ tvrdí expertka na energetickú bezpečnosť Valerie Chowová.  Európska únia sa obáva, že Rusko jej 2. septembra zasadí smrteľnú ranu.  

Dorazí nás Rusko?
Rusko zasadí Európe smrteľnú ranu, ak natrvalo preruší tok plynu cez plynovod Nord Stream. Analytik denníka Daily Express Thibaut Spierle vyjadril obavy, že pozastavenie plynovodu od 31. augusta do 2. septembra, ktoré predtým oznámila ruská... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik