Ukrajina vraj zaútočí
29 | 08 | 2022 I Milan Laca

Americká CNN informovala o začiatku operácie Ozbrojených síl Ukrajiny a príprave na protiofenzívu.
Ozbrojené sily Ukrajiny podľa kanála vytvárajú podmienky na začatie ofenzívy na juhu, plánuje sa na zemi aj vo vzduchu. Informáciu o ofenzíve však už popreli úrady Chersonskej oblasti a Krymu, hraničiaceho s južnými oblasťami Ukrajiny.

Nástup?

Ukrajinské sily začali operácie na vybudovanie nevyhnutných podmienok "na vážnu protiofenzívu" na juhu krajiny, píše CNN s odvolaním sa na dvoch vysokých amerických predstaviteľov a tajné služby. Podľa zdrojov televízneho kanála sa protiofenzíva zameria na vzdušné a pozemné operácie. Konkrétne ciele ukrajinských síl zdroje nezverejňujú.

Tvrdia to aj iní

Agentúra Reuters s odvolaním sa na Južné vojenské veliteľstvo Ukrajiny informovala, že ukrajinské jednotky spustili protiofenzívu na juhu krajiny. "Dnes sme začali útočné operácie v rôznych smeroch, vrátane Chersonskej oblasti," povedala tlačová tajomníčka ukrajinského velenia Natalja Gumeňuková. Ukrajinské vydanie Hromadske,  s odvolaním sa na pracovnú skupinu ozbrojených síl Ukrajiny Kachovka a tri zdroje, informovalo, že v Chersonskej oblasti sa začala ofenzíva.

Šéfovia diplomacií EÚ podporia zmrazenie dohody o vydávaní víz s Ruskom
Ministri zahraničných vecí EÚ pravdepodobne na budúcotýždňovom stretnutí v Prahe podporia pozastavenie dohody o zjednodušenom vydávaní víz s Ruskom. V dôsledku zmrazenia tejto dohody z roku 2007 bude pre ruských občanov náročnejšie a drahšie získať... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Rusi hovoria iné

Zástupca veliteľa vojensko-civilnej správy Chersonského regiónu Kirill Stremousov však povedal , že informácie o ofenzíve sú „nejakým druhom ilúzie, filmom“, čo naznačuje, že v meste je pokoj. Šéf Krymu Sergej Aksjonov tiež označil údaje o ofenzíve ozbrojených síl Ukrajiny za falošné.

Aj Ukrajinci popierajú

Informáciu o protiofenzíve na Cherson popreli aj ukrajinské úrady. Najmä poradca kancelárie prezidenta Ukrajiny Mychailo Podoljak ich v rozhovore pre BBC označil za súčasť informačnej kampane.

Kontrola atómky bude!
Ruský stály predstaviteľ vo Viedni Ulyanov: Misia MAAE vedená Grossim je na ceste. Ruský zástupca povedal, že misiu v atómovej elektrárni tvorí asi tucet zamestnancov Medzinárodnej agentúry pre etómovú energiu. Zaoberajú sa bezpečnostnými... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik