Politológ Robejšek šokuje: Väčšina ľudí si vôbec neuvedomuje, čo tu hrozí!
25 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Politológ Peter Robejšek upozorňuje, že doba globalizácie je na konci, pretože systém tak, ako ho poznáme sa vyčerpal.

Ako sme sa k tomu dopracovali

"Státisíce z nás po dlhé roky robili chybné rozhodnutia. Medzi ne patrí aj koho voliť, komu veriť, do čoho investovať. Tieto rozhodnutia sa musia zmeniť. Ak sa tak stane, vrátime sa do toho, čomu hovoríme sloboda a dôstojnosť," upozorňuje na úvod Robejšek, podľa ktorého zažívame zásadnú krízu demokracie. Jeho apel sa týka skôr správania sa ľudí jedného voči druhému, čo budú kupovať, s kým sa budú stretávať, nechám sa ovládať technológiami?

Systém chce, aby sme boli rýchli

Ak sa my budeme správať pomaly, nebudeme sa nikam ponáhľať a nenecháme si diktovať tempo. 

"Tým ten systém vyhodím z jeho rytmu, ktorý je zničujúci. Ten vyzerá, ako švajčiarske hodinky. Všetko dokonale funguje a jedinou nevýhodou je, že tie hodinky idú stále rýchlejšie. A to je presne to, čo nás ničí," upozorňuje Robejšek.

Veronika Remišová presne vie, čo sa stane o týždeň
Ku koaličnej kríze sa na TB vyjadrila aj predsedníčka najmenšej koaličnej strany, podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Čo sa stane takto o týždeň "Buď sa dohodneme a budeme pokračovať v plnom obsadení, alebo strana SaS z koalície a budeme tak... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Páka z malých rozhodnutí bezvýznamných ľudí

"Nie je väčšia chyba, ako keď si jeden človek povie, že on nič nezmôže. A preto neurobí nič. A presne tak to je. Nás je väčšina. A keď sa nebudeme správať všetci rovnako, ale všetci ináč, ako od nás očakáva systém - pomalšie, lokálne, navzájom bližšie; tak v tom momente zvrátime tú cestu, ktorá vedie k technofeudalizmu," vysvetľuje politológ. Pripomína, že síce schudobnieme, ale schudobnieme aj pri tomto životnom štýle. My, bežní ľudia, budeme strácať, aj keď budeme len ticho sedieť a poslúchať.

Potrebujeme sa preorientovať

Zatiaľ, čo táto spoločnosť funguje na princípe "mať", musíme sa preorientovať na princíp "byť". 

"Životný štýl "stále rýchlejšie, výkonnejšie, lacnejšie", nie je nekonečný. Práve teraz sme na hranici konečnosti tejto paradigmy, kedy je načase spomaľovať," upozorňuje Robejšek s tým, že to vieme aj my - nemusíme na mail odpovedať aj deň-dva. Nakoľko ešte sme ako-tak slobodní, môžeme žiť spôsobom "ja momentálne nechcem robiť to, čo odo mňa ten systém chce".

Vo vile Tugendhat sa pred 30 rokmi spečatil osud Československa
V unikátnej funkcionalistickej vile Tugendhat, zapísanej do zoznamu architektonických pamiatok UNESCO, sa pred tromi desiatkami rokov udiala udalosť dejinného významu. Unikátnymi, doslova ikonickými, sa stali aj fotografie, ktoré ju zachytávajú.... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Lokálne je lepšie, ako globálne

To je pravidlo o tom, že nami všetkými podporovaná globalizácia končí. K tomu patrí aj to, že tí, ktorí vládnu budú chcieť svoju moc a bohatstvo udržať na úkor bežných ľudí. 

"Naša správna reakcia by bola, dávať prednosť lokálnemu. To znamená, že tam, kde žijem, tam skutočne existujem. Nakúpim v miestnom obchode namiesto internetového. Podporím tých ľudí a oni podporujú mňa v mojej aktivite. Táto lokalizácia je návrat k sebe," upozorňuje Robejšek a zdôrazňuje, že nejakej entite na druhom konci virtuálneho spojenia môžete veriť, že je reálny človek, ale pokojne to môže byť aj nejaký hologram.

Do pasce nás vťahuje ekonomizácia aj kultúry

"Táto ekonomizácia nás potom môže viesť k technofeudalizmu. Dnešné správy napríklad vôbec neodrážajú spoločenské dianie. Sú to správy, ktoré vás majú ovplyvniť. V žiadnom prípade vám nepovedia všetko, už vôbec nie celú pravdu. A pravda je samozrejme otázka interpretácie," podotýka Robejšek a pripomína, že ak ide o pravdu, je potrebné dať dokopy minimálne dvoch ľudí s rozdielnym názorom.

Ružena Limská z Peru
Svätica z peruánskej Limy, ktorú Ježiš volal Ružou svojho Srdca "Pred piatimi rokmi sme si pripomenuli štyristo rokov od smrti mladej svätice, ktorú Ježiš nazval Ružou svojho srdca. Peruánci vtedy v obrovských počtoch prichádzali do Limy a prosili... Čítať ďalej
25 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik