Slovalco protestuje pred úradom vlády: Vláda sa na nás vykašľala! Kto je na rade?
24 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Za každé pracovné miesto dotknuté zastavením výroby hliníka! Avizuje primátor Žiaru na Hronom Peter Antal protest zamestnancov spoločnosti SLOVALCO. "Dva roky žiadame a varujeme, no vláda sa na nás vykašľala!"

"Vláda má mechanizmy a financie, aby odvrátila zastavenie výroby hliníka. Slovalco 2 roky žiadalo o zvýšenie kompenzácií z envirofondu, nie o dotácie zo štátneho rozpočtu a tejto situácii sa dalo predísť. Vláda sa na to vykašľala! A tak dnes zostaneme bez slovenského hliníka!" Skonštatoval to na sociálnej sieti primátor Žiaru na Hronom Peter Antal.

Zároveň poďakoval všetkým, ktorí podpísali petíciu na pomoc Slovalcu.

Anna Belousovová: Debilizácia pokračuje
Výrok poslanca NR SR, Juraja Krúpu na adresu zavraždenej novinárky Duginovej zaujal aj političku Annu Belousovoú. Juraj Krúpa sa v príspevku zrejme úprimne vytešoval z jej zavraždenia, čo vyvolalo reakciu mnohých osobností. Práve TO, mohlo byť... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Nečinnosťou našej vlády

"V stredu 24.8. o 11.00 ideme vyjadriť nespokojnosť s nečinnosťou našej vlády, ktorá mohla včas zabrániť tomu, aby Slovalco bolo nútené odstaviť výrobu. Dva roky len sľubovali, že zvýšia kompenzácie z envirofondu na úroveň iných európskych krajín," informuje primátor.

A ešte Antal dodáva malé vysvetlenie. "Slovalco nikdy nežiadalo ani nežiada finančnú pomoc zo štátneho rozpočtu, ako sa niektorí politici či novinári dnes vyjadrujú. Envirofond je tvorený z poplatkov firiem ako je Slovalco, ktoré si kupujú CO2 povolenky. Časť týchto peňazí sa im má vracať ako kompenzácia, napríklad za to, že dekarbonizujú výrobu. U nás sú však kompenzácie niekoľkonásobne nižšie ako v Nemecku, Francúzsku, Slovinsku a Nórsku."

Vláda sľubov miesto činov

Podľa primátora Slovalco 2 roky upozorňovalo a žiadalo a 2 roky počúvalo len sľuby, ako sa tento rozdiel vyrovná. Preto si nedokázalo nakúpiť energiu na viac rokov dopredu, čo by ich dnes zachránilo. Pri dnešných cenách elektriny sa už vyrábať nedá. Preto výroba bude odstavená a Slovensko a Európa ostane bez kvalitného a ekologického hliníka.

Toto je smutný obraz dnešného Slovenska.

Draxler: Zakážeme Winnetoua?
Nemcom už prekáža aj Karl May! Vydavateľstvo, ktoré živili klasiky Karla Maya, ide pod tlakom aktivistov ich vydávanie "prehodnotiť". Upozorňuje na to na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler. Beloch zarábajúci na osudoch Indiánov?... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik