Nové ďalšie varovania...
23 | 08 | 2022 I Milan Laca

Ukrajinský prezident Zelenskyj pohrozil návratom Krymu "akýmkoľvek spôsobom".

Kyjev si  vráti Krym akýmikoľvek prostriedkami, pohrozil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  na summite Krymskej platformy. Jeho slová cituje agentúra Reuters .

Je rozhodnutý

„Vrátime Krym akýmikoľvek prostriedkami, ktoré považujeme za potrebné, bez konzultácie s inými krajinami,“ povedal Zelenskyj.

Nemecko pomôže

Spolkový kancelár Olaf Scholz tiež na summite Krymskej platformy v Kyjeve povedal, že Nemecko a Kanada sa dohodli na novom balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa systémy protivzdušnej obrany, raketové systémy a „tony munície“. Nemecko plánuje dodať Ukrajine ďalšie zbrane v hodnote viac ako 500 miliónov eur, informovala   agentúra Reuters . Podľa jeho zdroja nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý je na návšteve v Kanade, oznámil zámer Nemecka dodať Ukrajine tri dodatočné systémy protivzdušnej obrany IRIS-T, 10 obrnených záchranných vozidiel, 20 odpaľovacích rakiet, presne navádzanú muníciu a systémy protilietadlovej obrany, drony. Zbrane, ako uvádza zdroj, dodajú v roku 2023 a niektoré typy zariadení možno skôr. 

Minister obrany Naď to vysvetlil
Slovensko daruje Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) zo záloh, ktoré boli určené pre mobilizačné potreby. Nemecko za ne Slovensku poskytne 15 kusov tankov Leopard 2A4 vrátane munície, náhradných dielov a komplexného výcviku. Vyplýva to z... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

USA tiež

Denník Politico sa dozvedel o plánoch USA presunúť riadené strely Excalibur do Kyjeva Podľa publikácie húfnicové riadené strely nie sú zahrnuté v pripravovanom balíku pomoci za 775 miliónov dolárov, Spojené štáty sa ich chystajú dodať v budúcnosti. Chcú tiež poslať na Ukrajinu riadené strely pre húfnice Excalibur, píše Politico s odvolaním sa na informovaný zdroj.

Vraj sa sami odzbrojujú...

Bývalý spravodajský dôstojník americkej námornej pechoty Scott Ritter je presvedčený, že Rusko ničením západných zbraní na Ukrajine demilitarizuje Severoatlantickú alianciu. Tento názor vyjadril  na kanáli YouTube. „Rusko zničilo arzenál Ukrajiny, ktorý mala k dispozícii druhá najväčšia  armáda Európy ešte pred začiatkom dodávok NATO... a potom zničilo všetko, čo aliancia odovzdala Kyjevu, čím úplne vypitvala svoje zásoby,“ povedal Ritter. odpora NATO podľa neho nepomohla ukrajinskej armáde zlepšiť sa a Ozbrojené sily Ukrajiny sú v depresívnom stave. Pripomenul, že niektoré krajiny NATO zastavili dodávky zbraní, pretože inak by riskovali, že budú na "nulovej úrovni vybavenia". Okrem toho aliancia nemôže rýchlo obnoviť svoju bývalú úroveň obrany kvôli slabej priemyselnej základni, ktorá si vyžaduje serióznu modernizáciu. "Moskva v podstate úspešne demilitarizovala alianciu," citovala Rittera RIA Novosti .

Európa už má vojny na Ukrajine dosť
Hosťom relácie Vojna na Ukrajine v maďarskej televízii Hír TV bol bezpečnostný odborník György Nógrádi, podľa ktorého Európa už má vojny na Ukrajine dosť. Expert v programe uviedol, že Čína a Rusko vstúpili do strategickej aliancie, ktorá vznikla... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik