Je to isté - nahradia nás roboty!
14 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Asi to poznáte. Voláte do spoločnosti, kde sa ozve príjemný hlas. Ten vás vyzýva, aby ste podľa toho, čo potrebujete, na svojom telefóne stlačili príslušnú číslicu. Ešte pred dvadsiatimi rokmi na to potrebovali telefonistu, či sekretárku. Magazín Trend tvrdí, že profesií, ktoré čaká zánik, bude viac.

Nárast počas lockdownov

Štatistiky Medzinárodnej robotickej federácie podľa Trendu hovoria o každoročnom šesťpercentnom náraste v období rokov 2015-2020. Aj tu však vidno vplyv pandémie, kde sa hovorí v niektorých profesiách až o dvojnásobnom náraste.

Rozčuľujú vás v supermarketoch?

Pravdou je, že samoobslužné pokladne v supermarketoch u mnohých zákazníkov nie sú veľmi obľúbené, no budeme si na ne musieť zvykať čoraz viac. Úplne profesia pokladníka v supermarkete asi nevymizne, no bude ju vykonávať oveľa menej ľudí a bude zlúčená s inou pracovnou pozíciou, vysvetľuje Trend.

Ján Baránek: Médiá za fašistov označia aj tých, ktorí nimi nie sú
Ľudia, ktorí volajú po slobode prejavu spoločnosť označuje za fašistov a o tých, čo nútia iným "správne" názory hovorí ako o prebudených. Aj tieto slová odzneli v rozhovore Martiny Kociánovej s RNDr Jánom Baránkom. Slovo fašizmus sa zneužíva a... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Účtovní inžinieri

Hoci sa to nemusí tak javiť, zmena čaká aj prácu ekonómov či účtovníkov. Túto prácu čoraz viac zvládnu programy, ktoré sú menej chybové a sú presnejšie, ako práca človeka. Od firiem to bude chcieť investície do technológií a programov, no na druhej strane je zvýšená produktivita, či znížené náklady.

"Telefonisti"

Presnejšie, pracovníci "call centier". To sú presne tí, ktorých nahrádza ten príjemný hlas, ktorý vás nabáda zvoliť číslo pri tom, čo s firmou potrebujete riešiť. Táto práca zatiaľ nie je úplne ohrozená, pretože robot nie je schopný odkomunikovať s vami konkrétny problém. Trend však pripomína, že aj to je len otázka času.

Nábor do zamestnania

Nie každá firma si môže dovoliť mať vlastného manažéra pre ľudské zdroje a tak si ich mnohé, pri väčších konkurzoch na pracovné pozície, platia. Časom ani títo nebudú potrební - pomocou dotazníka a rysov pocítač vyhodnotí vašu vhodnosť na požadovanú pozíciu. 

Biden vyhnal Djokoviča z US Open
Svetová šestka Novak Djokovič sa oficiálne odhlásil už aj z turnaja US Open, kde bola nádej, že by mohol hrať. Dôvod je prostý - odmieta sa podrobiť povinnosti byť očkovaný, informuje portál Sport7. Miesto konania Turnaj US Open sa bude konať od... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Bankový sektor

Tomu sa síce darí stále rovnako dobre, veď bankové služby, platby kartou a podobne, pomaly vytlačia prácu s hotovosťou, niektoré pozície však aj tu nahradí práca umelej inteligencie. Pandémia totiž z veľkej časti "premiestnila" činnosť bánk do online priestoru. Nemusíme teda chodi do pobočiek bánk, naša komunikácia s bankou mnohokrát prebieha cez mobilné aplikácie, či iné technológie.

Obslúži vás robot

Ešte pred pandémiou sa zdalo, že pozícia čašníka je nenahraditeľná. Covíd nás však naučil, že objednať si jedlo domov je pohodlné a rýchle riešenie. Ľudskú prácu môže nahradiť umelá inteligencia pri tzv drive-in službách a čašník ostane doménou prevažne v drahších reštauráciách.

Kto vám uprace?

Otázka nie je, kto, ale čo. V mnohých firmách už sa pri upratovaní spoliehajú na rôzne čistiace zariadenia. Preto nie je vylúčené, že tieto sa časom začnú využívať štandardne aj napríklad v nemocniciach, či iných inštitúciách. Navyše, robot nebude mať alergiu na agresívne čistiace prostriedky, podotýka Trend.

Na Slovensku možno vyjde ďalšia kniha autora Satanských veršov
Keď v roku 1988 vyšiel štvrtý román britského spisovateľa Salmana Rushdieho Satanské verše, spôsobil zvlášť v moslimskom svete rozruch, ktorý vyústil do fatvy. V ostatnom čase sa aj na Slovensku hovorí, že v Slovenčine vyjde ďalšia jeho... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Pôjde to aj bez úradníkov?

Aj na Slovensku sa už veľmi dlho hovorí o odbúravaní byrokracie a potrebe znižovania personálu v štátnej správe. Mal by v tom pomôcť portál štátnej správy, tá sa v našich končinách podľa Trendu do online priestoru presúva len veľmi ťažkopádne.

Prvý kontakt s hotelom

Recepčný, recepčná sú tí, s ktorými prichádzate do kontaktu len čo vstúpite napríklad do hotela. Aj túto prácu vie čiastočne nahradiť umelá inteligencia, upozorňuje Trend. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik