Vojna dronov (VIDEO)
13 | 08 | 2022 I Milan Laca

Na Ukrajine sa chystajú postaviť závod na výrobu a údržbu tureckých bezpilotných lietadiel  Bayraktar.

Najmä na tento účel kúpil Baykar Makina pozemok v krajine. Zámer začať  výrobu dronov oznámil ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar. Kyjev prvýkrát kúpil turecké drony v apríli 2021. Začiatkom februára 2022 dostal Baykar Makina povolenie postaviť závod na ich výrobu na Ukrajine. 

Kúpia Rusi iránske?

Po návšteve prezidenta Vladimira Putina v Teheráne sa začalo hovoriť o možnosti, že Rusko kúpi stovky Iránskych dronov. Údajne sa už v Iráne školil aj ruský personál na ich obsluhu. Tieto informácie však zatiaľ žiadna zo strán nepotvrdila.

Iránsky dron Shahed

Už ich majú?

Ukrajinská armáda  tvrdí, že na oblohe nad frontovou líniou sa objavili iránske drony a ruská armáda bola vycvičená v islamskej republike. Skúsenosti z bojiska  ukázali veľký význam a dopyt po bezpilotných lietadlách. Až taký, že  Kyjev sa rozhodol postaviť vlastnú továreň na výrobu tureckých dronov. Moskva sľúbila, že nebude stavbe brániť, ale varovala, že výrobu zbombarduje, len čo bude pripravená. Ruská strana tvrdí, že Ukrajina používa bezpilotné lietadlá nielen na bojisku, ale aj na sabotáže proti civilnému obyvateľstvu Donbasu a ruských miest.

Čo dokážu iránske

Hlavnou úlohou dronov Shaed bude likvidácia  tureckých Bayraktarov TB2 na oblohe nad Ukrajinou. Od začiatku konfliktu, podľa ruského Ministerstva obrany, ruské ozbrojené sily zničili 1732 ukrajinských dronov. Napriek sankciám, však úspechy iránskych vedcov a odborníkov v oblasti bezpilotných technológií zničili desaťročnú dominanciu Spojených štátov. Vyvinuli celú sériu bezpilotných lietadiel, z ktorých niektoré malo zakúpiť aj Rusko.

Ukrajina dostala prvé z objednaných húfnic Zuzana 2
Ukrajinská strana si prevzala prvé štyri kusy z ôsmich samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa Slovensko prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta Defence, patriacej pod rezort obrany, zaviazalo dodať Ukrajine na základe kontraktu na... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | TASR/Diana Zaťková
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik