Peskov: Na stretnutie Putina so Zelenským nie sú ešte podmienky
08 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Peskov povedal, že stretnutie Putina so Zelenským sa uskutoční, až keď si ruskí a ukrajinskí vyjednávači "urobia svoju domácu úlohu". "Ukrajinská delegácia zmizla z radaru, teraz vyjednávací proces neprebieha," dodal hovorca.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od Ukrajiny žiada aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia.

Mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom sú už od začiatku apríla pozastavené. Z nedostatku pokroku v rokovaniach sa obe krajiny obviňujú navzájom.

Plynové radovánky
V najbližších mesiacoch bude Európa pravdepodobne musieť súťažiť s Áziou o ruský skvapalnený zemný plyn, píše Wall Street Journal. S blížiacou sa zimou sa podľa autorov článku situácia pre krajiny EÚ zhorší. Dokonca aj ruské dodávky LNG môžu... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik