"Zbojníkom" v Zboji je medveď
07 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Obec Zboj sa nachádza v Sninskom okrese, v blízkosti Národného parku Poloniny. Práve z tohto územia do nej pravidelne prichádza medveď, aby si pochutnal na ovocí zo stromu a mede z úľov miestnych včelárov. Na prípad sa bližšie pozrel zemplínsky Korzár.

Zachutilo mu...

„Posledný týždeň sme mali veľmi rušný. V jeden deň vo večerných hodinách nám obyvatelia nahlásili, že sa po obci pohybuje medveď. Rozbil včelí voz, ktorý je v jej strede,“ hovorí starosta Zboja Ladislav Ladomirjak. O deň neskôr medveď rozbil úle na inom konci obce a aby toho nebolo málo, neváhal vyliezť na slivku, na ktorej polámal konáre a nechal na nej stopy po pazúroch, rekapituluje tri návštevy medveďa v Zboji Korzár.

„Škody sme nahlásili odboru starostlivosti o životného prostredie okresného úradu a Správe Národného parku Poloniny. Veríme, že včelárov odškodnia,“ menuje Ladomirjak konanie obce. 

Bez stretu s človekom

„Medveď väčšinou chodieva v skorých ranných hodinách. Pred mesiacom bol priamo pred obecným úradom, policajná hliadka ho videla, ako išiel smerom k bytovkám a do lesa. Bolo to večer o deviatej, ešte bolo vidieť. Snažíme sa svietiť dlhšie, aby bolo vidno aj v noci,“ pokračuje starosta. Nočné služby si kvôli medveďovi vzali aj pracovníci Národného parku Poloniny - tí ho plašia zvukmi a svetlami. 

Farkašovský: Nové vedenie RTVS si pokazilo štart
Nestrannosť, nezávislosť, objektivita a vyváženosť. To sú piliere, na ktorých stojí napríklad aj svetová jednotka vo verejnoprávnosti, BBC. A občan očakáva, že práve na nich postaví fungovanie RTVS aj jej nový riaditeľ Ľuboš Machaj, ktorý dôverne... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

„Zamestnanci vo večerných hodinách jazdia na služobnom aute v intravilánoch obcí Zboj a Nová Sedlica. Monitorujú miesta, kde sa nachádzajú včelíny, ovocné stromy. Na týchto miestach sa zdržia, svietia, sú pripravení použiť aj petardy,“ hovorí Martin Šurina, správca ochranného obvodu Správy národného parku Poloniny v Novej Sedlici.

Práca pre zásahový tím

Hoci si Martin Šurina myslí, že takéto formy nočného plašenia by mali byť účinné. Prikláňa sa k názoru, že ide o toho istého jedinca, ktorého z teritória zrejme vytlačil dominantný samec. 

„Myslíme si, že to pomôže. Ak nie, obrátime sa na Zásahový tím pre medveďa hnedého a ten rozhodne o ďalšom postupe,“ dodáva Šurina.

„V prípade, že správanie jedinca bude vyhodnotené ako nebezpečné a medveď pohybujúci sa v okolí obce by predstavoval reálnu hrozbu pre miestnych obyvateľov a turistov, zásahový tím podnikne potrebné opatrenia. Bezpečnosť obyvateľov je na prvom mieste,“ zdôrazňuje hovorkyňa Kristína Brocková, hovorkyňa Štátnej ochrany prírody.

„Ostražitosť a obozretnosť obyvateľov i návštevníkov obce je namieste. Dôvod na paniku je však zbytočný. Apelujeme na zvýšenú obozretnosť prevažne v lesnom, zarastenom teréne a v húštinách. Je tiež dobré zvýšiť pozornosť v skorých ranných a večerných hodinách a za zhoršenej viditeľnosti," dodáva.

Anna Belousovová: Nezakrývajte niekoho hlúposť bojom za rovnoprávnosť!
"Milé rovnoprávne dámy, bojovníčky za rovnoprávnosť žien, nesnažte sa nám tlačiť kaleráby do hláv a hlúposť niekoho nezakrývajte bojom za rovnoprávnosť. Zelenskú predsa nekritizovali za to, že sedí s kolenami naširoko od seba, ale kvôli tomu, že v... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Sú premnožené

Ako starosta, tak i ochranár potvrdzujú, že Poloniny sú prirodzeným domovom medveďa, no zhodujú sa v tom, že ich početnosť aj vďaka zakázanému odstrelu stúpla.

„V sedemdesiatych rokoch tu zastrelili jedného z najväčších medveďov u nás, mal vyše tristo kilogramov. Vedeli sme o tom, že v lesoch žijú medvede, ale zriedka ich niekto zbadal v lese a neschádzali dolu do dedín. Vlani boli návštevy medveďa v obci sporadické, v tomto roku sú už častejšie. Ľudia chodievajú do práce na družstvo v skorých ranných hodinách a večer sa vracajú domov. Začínajú sa obávať stretu s medveďom, ktorý si trúfne prísť aj za bieleho dňa,“ zdôrazňuje Ladomirjak. Ten hneď vyvracia fámu, že po Zboji chodia medvede, ktoré boli privezené z Tatier. 

„Monitorujeme medveďa na fotopasciach, v okolí obce ich máme asi dvanásť. Odhadujeme, že v národnom parku je asi štyridsať jedincov,“ hovorí starosta.

Zmena rázu krajiny

Brocková konštatuje, že za zmenou správania medveďov je niekoľko faktorov. Jednak presun aktivít človeka do prirodzených miest výskytu medveďa, hromadný zber lesných plodov, ale aj zmena charakteru obhospodárovania krajiny - medveď si nájde potravu v blízkosti ľudských obydlí či už v opustených ovocných sadoch, alebo aj v záhradách ľudských príbytkov.

Politológ Baránek: Vládne v USA Biden, alebo Pelosiová?
Politický analytik RNDr Ján Baránek už niekedy v zime avizoval, že horúco nebude len na Ukrajine, ale aj na Taiwane. Jeho odhad situácie sa naplnil o cca pol roka - máme to tu. V najnovšom videu Baránek analyzuje celú situáciu, ale aj okolnosti,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik