Farkašovský: Nové vedenie RTVS si pokazilo štart
06 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Nestrannosť, nezávislosť, objektivita a vyváženosť. To sú piliere, na ktorých stojí napríklad aj svetová jednotka vo verejnoprávnosti, BBC. A občan očakáva, že práve na nich postaví fungovanie RTVS aj jej nový riaditeľ Ľuboš Machaj, ktorý dôverne pozná programový, ale i tvorivý proces. Nad verejnoprávnosťou Rozhlasu a televízie Slovenska sa na sociálnej sieti zamýšľa bývalý dlhoročný novinár a politik, Karol Farkašovský.

Dôvera diváka

"Žiaľ, nový, sotva týždňový manažment RTVS už má na konte vážny prešľap a porušenie nestrannosti. Cudný „hlboký“ predklon na jednu stranu, alebo úctivú „službičku“ ... a nie malú", píše Farkašovský a vysvetľuje, že práve úprimná, nefalšovaná dôvera diváka, by mala byť cieľom RTVS. Podľa neho by to mala byť dôvera, ktorú si divák dlhodobo buduje cez nestrannosť inštitúcie, nie cez nejaké prieskumy.

3 hodiny PR pre hlavu štátu

"V soboru 6. augusta nový spravodajský tv okruh 24 odvysielal 60 minútový rozhovor prezidentky Z. Čaputovej so Štefanom Hríbom z tohtoročného hudobného festivalu Pohoda pod názvom Debaty z Pohody," konštatuje Farkašovský, pričom poukazuje na to, že relácia má dve reprízy v jeden deň. 

Viktor Orbán: Spoľahnime sa na svoje kresťanské korene!
O tom, že Viktor Orbán vystúpil v úvode štvrtkovej výročnej Konferencie konzervatívnej politickej akcie (CPAC) v texaskom Dallase, sme vás informovali už aj na našich stránkach. Jeho prejav, v ktorom vyjadril plnú mieru solidarity ukrajinskému... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Zásadná otázka: prečo?

Farkašovský poukazuje na to, že hlava štátu môže požiadať verejnoprávne médium o vystúpenie v prípade mimoriadnej situácie, živelnej pohromy, prírodnej katastrofy, vyhlásenia vojny, alebo obrany štátu.  "Ako do tohto zákonného rámca zapadá uvoľnená debata v teniskách a tričku na hudobnom festivale...súkromnej akcii ?" Pýta sa.

Ďalšie otázky

"Prečo RTVS - keď už bol mediálny partner festivalu - neurobil besedu vo vlastnej réžii a s vlastným aspoň slušne oblečeným a obutým moderátorom. Prečo do svojho vysielania infiltroval ako moderátora človeka, ktorý je známy jednostranne zafarbenými liberálnymi postojmi. Týmto činom sa značka RTVS stotožnila s ideológiou liberalizmu, čo je hrubé porušenie jej zákonom stanovenej funkcie," myslí si Farkašovský.

Kde je vyváženosť?

"Prečo RTVS namiesto dvojnásobnej reprízy nepripravil na vyváženie reláciu s názormi politológov alebo iných politikov na besedu s prezidentkou?" To je tretia otázka, ktorú Farkašovský kladie.

Jozef Banáš TOTÁLNE na rovinu!
Jozef Banáš je najprekladanejší slovenský spisovateľ. Moderátorka podkastu Bez omáčky Liana Laga sa s ním rozprávala a stihli prebrať všetko. Cenzúru, očkovanie, rúška, média a ale aj vojnu na Ukrajine. Absolútne na rovinu. Veľké osobnosti sme... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Čo s tretím okruhom RTVS

"U mnohých divákov vyvolal tento prešľap rozčarovanie a spochybnil zmysel programového okruhu RTVS 24. Ak ho nedokážu naplniť zmysluplným obsahom, musia porušovať princípy nestrannosti a ešte to dvakrát reprízovať, tak ten okruh nie je dobre pripravený a treba ho zrušiť," upozorňuje Farkašovský. 

"Minimálne do času kým ho nepostavia na nohy koncepčne, personálne, programovo i technicky," dodáva.

Pokazený štart nového vedenia

"Škoda. Nechcem na základe jednej, aj keď vážnej chyby - lámať palicu nad novým vedením RTVS. Ľudia však očakávajú, že verejnoprávne médium odolá politickým tlakom a turbulenciám. Že bude službou a nie „slúžkou“ v predklone. Že sa nebude ako ranená breza knísať z jednej strany na druhú. Že bude pevne stáť a budovať si rešpekt. Že ho bude spravovať profesionálny manažment a profesionálnym spôsobom. Prvý krok je - nebyť politicky ani ideologicky servilný...," uzatvára príspevok na sociálnej sieti bývalý dlhoročný novinár.

Eduard Chmelár: Zuzana Čaputová je čistá faloš
"Čistá faloš," píše na sociálnej sieti politológ a historik Eduard Chmelár v reakcii na stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej s Pezinčankami a Pezinčanmi z folklórneho súboru Radosť. "Pozrite sa na tých šašov, čo nás vedú dnes, zahĺbení do seba,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik