Jozef Banáš TOTÁLNE na rovinu!
06 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Jozef Banáš je najprekladanejší slovenský spisovateľ. Moderátorka podkastu Bez omáčky Liana Laga sa s ním rozprávala a stihli prebrať všetko. Cenzúru, očkovanie, rúška, média a ale aj vojnu na Ukrajine. Absolútne na rovinu.

Veľké osobnosti sme mali vždy

"Sebavedomie každého národa je determinované tým, do akej miery si váži svoje osobnosti. A my, Slováci, sme ich mali aj v časoch Uhorska. Ale všetci vo svete, napokon aj Štefánik, figurovali, ako Uhri - ten maďarizačný tlak bol natoľko silný," konštatuje bývalý politik: "Veď Slováci neboli ani na politickej mape." Porovnáva nás s Čechmi, ktorí hoci tiež patrili pod Rakúsko, ale všetky ich historické osobnosti vystupovali ako české.

Toto by mala byť záležitosť štátu

Banáš si nesťažuje, že štát nepodporuje jeho. "Podporiť diela o významných osobnostiach národa by malo byť záležitosťou štátu." Vo svojich dielach sa s cenzúrou nestretáva. Horšie je to však v médiách. "Novinár vás pozve, lebo ľudia, narozdiel od "kaviarenských šéfov" vás počuť chcú, ale ešte pred živým vysielaním vás požiada, aby ste korigovali svoje názory a človek už sám sa cenzuruje, s ohľadom na toho človeka, ktorému nechcete urobiť zle," vysvetľuje Banáš.

Juraj Šeliga na rovinu! "Milí kolegovia, Vašim odchodom padá vláda. Bodka."
Juraj Šeliga, bývalý podpredseda NR SR a podpredseda koaličnej strany Za ľudí poslúchol kolegov zo SaS, aby sa nebáli hovoriť na rovinu. Na sociálnej sieti si vôbec nebral servítku pred ústa. " Milí kolegovia, Vašim odchodom padá vláda. Bodka.... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

Smeruje to k totalite

"Novinár so mnou urobí článok, dá mi ho autorizovať, no a ja neskôr v novinách čítam niečo úplne iné. Tak mu volám, čo sa stalo a on mi pri pive doslova s plačom povie, že "Dal som im to, čo ste videli, toto z toho ostalo." Ja hovorím, že veď to je čístá prostitúcia. On vám na to povie, že áno, ale má dve deti a musí z niečoho žiť," popisuje Banáš situáciu, s ktorou sa stretáva a pýta sa, aký je rozdiel myslenia novinára za starého režimu a v súčasnosti. A tak sa aj Západ učí to, čo sme my trénovali 40 rokov - čítanie medzi riadkami.

Strach ako základný inštrument manipulácie

Banáš upozorňuje na skutočnosť, že čím viac sa ľudia boja, tým viac sú ochotní počúvať mocných "Veď ten covid, aj očkovanie, sú postavené na strachu," podotýka spisovateľ, čo je aj podľa neho pochopiteľné, veď zo smrti má človek najväčší strach. "Pritom smrť je naša jediná istota - od narodenia viete, že zomriete, ale v našej kultúre je smrť vnímaná, ako niečo zlé, pomaly, ako zlyhanie," rozvíja myšlienku Banáš.

Niekomu tu klapnú zuby naprázdno: Žilinka tento návrh nepodá
Hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan potvrdil informáciu, ktorú priniesla TV Markíza. Tá hovorí o tom, že GP Maroš Žilinka nepodá návrh na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS. Repete sa teda nekoná Najvyšší súd sa návrhom na rozpustenie... Čítať ďalej
05 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik