Amerika urobila mimoriadne nebezpečný krok vpred, Čína urobí dva
04 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Keď predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pristála na ostrove Taiwan a vychvaľovala takzvaný záväzok USA voči ostrovu, jej mimoriadne bezohľadný a nebezpečný krok okamžite vyvolal sériu protiopatrení zo strany Číny, od armády cez diplomaciu až po ekonomické sankcie.

Dostatočná trpezlivosť dáva Pekingu náskok v porovnaní s krátkozrakým Washingtonom, ktorý stratí viac bodov v dlhodobom geopolitickom zápase.

Čínske rakety nad Taiwanom

Okrem bezprecedentných diplomatických varovaní pokračovali v stredu v okolí ostrova spoločné vojenské cvičenia Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) spoločnými blokádami, námornými útokmi, pozemnými útokmi a výcvikmi vo vzdušnom boji za účasti pokročilých zbraní vrátane stíhačiek J-20 a DF. -17 hypersonických rakiet po začatí cvičení v utorok večer.

Cvičenia sú bezprecedentné v tom, že sa očakáva, že konvenčné rakety preletia po prvý raz nad ostrovom Taiwan, sily PLA vstúpia do morskej oblasti do 12 námorných míľ od ostrova a takzvaná stredná línia už nebude existovať, uviedli odborníci.

Vyjadrenia odborníkov

"Situácia cez úžinu teraz vstupuje do novej fázy. USA urobili jeden mimoriadne nebezpečný krok vpred, čo znamená, že Čína urobí dva kroky vpred," povedal Lü Xiang, výskumník z Čínskej akadémie sociálnych vied pre Global Times.

"Zožnú, čo zasiali. Príslušné protiopatrenia budú silné a účinné, USA a separatisti na Taiwane pocítia ich vplyv," doplnil na brífingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Hua Chunying.

Nikdy nekončiaci príbeh mnohokrát očkovaného Bidena- opäť je pozitívny
Americký prezident Joe Biden mal v stredu znova pozitívny test na ochorenie COVID-19. V správe zverejnenej Bielym domom to uviedol jeho ošetrujúci lekár Kevin O'Connor. Lekár dodal, že test urobili po tom, ako Biden absolvoval ľahké cvičenie.... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik