Najvyšší čínsky diplomat Wang Yi označil návštevu Pelosiovej na Taiwane za „absolútnu frašku“
03 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi kritizoval v stredu nedávnu návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane ako „absolútnu frašku“, informuje agentúra TASS.

"Toto je absolútna fraška," citovalo čínske ministerstvo zahraničných vecí Wang Yi počas 55. stretnutia ministrov zahraničných vecí ASEAN-u v Kambodži.

„Spojené štáty pod vlajkou demokracie nenápadne zasahujú do vnútorných záležitostí Číny, zatiaľ čo Tsai Ing-wen [predsedníčka taiwanskej administratívy] a jej spojenecké sily podporujúce nezávislosť Taiwanu sa podriadili Spojeným štátom a zradili národné záujmy," dodal.

Predsedkyňa Snemovne reprezentantov USA pricestovala na Taiwan v utorok večer napriek protestom Pekingu. Táto návšteva bola prvou cestou amerického predstaviteľa tohto postavenia za posledných 25 rokov. Čína opakovane varovala, že ak sa cesta uskutoční, nezostane bez následkov a budú nasledovať tvrdé opatrenia.

 

Taiwan je riadený miestnou správou od roku 1949, keď boli zostávajúce sily Kuomintangu na čele s Čankajškom (1887-1975) porazené v čínskej občianskej vojne a uchýlili sa na ostrov. Taiwan si zachoval vlajku a niekoľko ďalších symbolov Čínskej republiky, ktoré existovali predtým, ako komunisti prevzali pevninu. Podľa oficiálneho stanoviska Číny podporovaného väčšinou krajín vrátane Ruska je ostrov Taiwan jednou z čínskych provincií.

Najvyšší rakúsky súd rozhodol: Zákaz vstupu neočkovaných do kaderníctiev bol nezákonný
Rakúsky ústavný súd rozhodol, že bolo nezákonné, aby vláda zakázala neočkovaným ľuďom vstup do kaderníckych salónov, a tiež vyhlásil, že nezákonný bol aj zákaz vstupu do kultúrnych inštitúcií, informoval Breitbart. Ústavný súd zistil, že vládne... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Diana Zaťková