Čaká nás návrat Mikloša a Dzurindu, alebo ide o spomienkový optimizmus?
03 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Slovenská spoločnosť sa takmer pravidelne vracia k myšlienke, že by sa Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš mohli vrátiť na domácu politickú scénu. Je to reálne? Možnosti analyzuje denník SME.

Kto to je?!?

Mikuláš Dzurinda je ten, komu sa pripisuje porážka Vladimíra Mečiara. Za týmto účelom spojil opozíciu najskôr do Slovenskej demokratikckej koalície, neskôr sa táto zmenila na SDKÚ a za pomlčku im pribudlo ešte aj DS. Predsedom vlády bol v rokoch 1998-2006. Z SDKÚ odišiel v roku 2014 po tom, ako sa rok pred tým stal  prezidentom Wilfried Martens Centre for European Studies, pripomína denník Sme.

Ivan Mikloš pôsobí aktuálne ako ekonomicko-politický poradca prezidentky Čaputovej. Počas rokov 2015-2020 pôsobil na Ukrajine, ako poradca niekoľkých ministrov a premiéra. V Dzurindovej a Radičovej vláde bol ministrom financií, ale aj podpredsedom vlády.

Ján Čarnogurský: Slovensko sa musí prispôsobovať Bruselu a to v podstate tomu, čo hovoria najmä Spojené štáty
Za socializmu bol Ján Čarnogurský za svoje názory niekoľkokrát vo väzení. V relácii Bez cenzúry s Rasťom Ekkertom sa vyjadril aj k súčasnej politickej situácii. O Václavovi Havlovi "On od začiatku nešiel do vlády, okruh ľudí pracoval na tom,... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Politické mŕtvoly?

„Čo je to koniec v politike? Cítim sa fyzicky dobre. Politika ma baví. Téma konca v politike mi nenapadla," skonštatoval Dzurinda so svojim charakteristickým úsmevom v roku 2014, keď ukončil svoje poslanecké pôsobenie v opozičných laviciach slovenského parlamentu. Aj s Dzurindom však oni sami návrat do politiky nikdy nepopreli - svojim charakteristickým "Uvidíme".

Sitnianski rytieri? 

Sociológ z Kodanskej univerzity Dominik Želinský pre SME tvrdí, že ich návrat je akýmsi protipólom k súčasným vládnym stranám ako je OĽaNO, či SaS. "Časť stredopravých a progresívnych voličov sa upína na "zlaté časy" ekonomických reforiem," píše SME. A tak intenzita fám o ich návrate rastie zvlášť od začiatku tohto roka.

Pod Kiskovou vlajkou

Keď bolo v roku 2018 už jasné, že Andrej Kiska na pozíciu prezidenta znovu kandidovať nebude, už sa hovorilo o jeho novej strane. Ako jedni z jej výrazných ťahúňov sa spomínali aj mená Ivana Mikloša a Mikuláša Dzurindu. Stretnutia Kisku s Miklošom potvrdil aj prezidentov hovorca, podľa ktorého však hovorili hlavne o Ukrajine. „Ak pán prezident založí politickú stranu, tak budem s veľkou pravdepodobnosťou jej voličom,“ tvrdil v polovici roka 2018 Ivan Mikloš.

Uhrík: Slovensko sa musí pripraviť na zmeny!
Vo videu na Facebooku Milan Uhrík (Republika) analyzuje hrozbu znovuoživenia konfliktu medzi Srbskom a Kosovom. Všíma si tiež kontext medzi Kosovom a Taiwanom. Ide o ďalšiu vojnu vo svete? "Nestačí Západniarom krvavý konflikt na Ukrajine, ktorý... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Oni sami sa do toho až tak nehrnú...

Pravdou však je, že fámy o ich návrate výdatne živia hlavne iní politici, mnohokrát ich súpútnici. „Sem-tam sa stane, že sa objaví správa, že niektorý bývalý politik by sa možno chcel vrátiť do politiky," napísal pred cca dvoma rokmi Peter Zajac, minister zdravotníctva v jednej z Dzurindových vlád: "A sem tam sa to spája s menom Mikuláš Dzurinda. Myslím, že by to v jeho prípade bolo reálne a rozumné rozhodnutie.“ Aj dnešná europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa svojho času vyznala, že keby sa títo dvaja páni vrátili do straníckej politiky, uvažovala by o vstupe do ich strany. 

A teraz do "špekulatívnych" vôd

Ak by sa tandem Dzurinda-Mikloš rozhodol uchádzať o voličské hlasy, bolo by nutné, aby oslovil veľkú časť nevoliacich občanov (cez 35 percent voličov).  „Nemyslím si, že akákoľvek strana je schopná výrazne osloviť túto časť ľudí,“ prejavil istú skepsu šéf prieskumnej agentúry AKO? Václav Hřích.

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik