Vladimír Putin označil hypersonicné strely Zirkón za svetový unikát
31 | 07 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ruské námorníctvo bude behom niekoľkých mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov. Vyhlásil to v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin v príhovore na námornej prehliadke v Petrohrade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

Rusko má novú námornú doktrínu
 

Putin v príhovore venovanom Dňu Námorníctva, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom, velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu. Uviedol však, že podpísal novú námornú doktrínu, ktorej detaily neboli zverejnené, a označil hypersonické strely Zirkón za svetový unikát.

"Dodávanie týchto (striel) ruskej armáde sa začne v nadchádzajúcich mesiacoch... Fregata Admiral Gorškov ako prvá nastúpi do bojovej služby s touto impozantnou zbraňou na palube," uviedol Putin. 

Obsadenie Odesy by pre Ukrajincov znamenalo koniec hry
Ak prehrajú Odesu, Ukrajina bude v konflikte s Ruskom úplne porazená, tvrdí Murphy Donovan, plukovník rozviedky amerického letectva vo výslužbe. Donovan v článku pre American Thinker upozorňuje na význam Odesy, ktorý pretrváva už od čias... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ruské námorníctvo podľa Putina dokáže reagovať rýchlosťou svetla                   
 

"Schopnosti ruského námorníctva sú dôležité... (Námorníctvo) je schopné reagovať rýchlosťou svetla voči všetkým tým, ktorí sa rozhodnú narušiť našu suverenitu a slobodu," vyhlásil ruský prezident.

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk, uvádza Reuters. Rusko testovalo strely Zirkón v priebehu posledných 12 mesiacov, pričom ich v rámci testov odpaľovalo z lodí alebo ponoriek. Začiatkom júna ruská armáda oznámila, že testovanie Zirkónu bolo ukončené a čoskoro ním vyzbrojí vojenskú loď.

Turecký futbalový tím sa neospravedlní za podporu Vladimira Putina
"Skupina tureckých futbalových fanúšikov skandovala meno ruského prezidenta Vladimira Putina počas stredajšieho nočného zápasu kvalifikácie Ligy majstrov medzi Fenerbahçe a Dynamom Kyjev. Turecký futbalový tím sa neospravedlní za podporu Vladimira... Čítať ďalej
30 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová