Ruský hlavybôľ? (VIDEO)
01 | 08 | 2022 I Milan Laca

Irán údajne plánuje dodať Rusku stovky dronov schopných niesť zbrane, ktoré bude môcť použiť  na Ukrajine. Nevedno, či iránske drony už Rusi majú

Podľa poradcu amerického prezidenta Jakeho Sullivana informácie, ktoré majú Spojené štáty, potvrdzujú, že ruská armáda čelí výzvam v súvislosti s udržiavaním svojich zbraňových zásob po tom, čo na Ukrajine utrpela značné straty. Američania tiež tvrdia, že Irán plánuje cvičiť ruské jednotky na použitie týchto bezpilotných lietadiel. Zatiaľ nie je jasné, či Irán už Rusku nejaké drony dodal. 

Na čo ich môžu použiť? 

Bezpilotné lietadlá zohrávajú dôležitú rolu na oboch stranách ukrajinského konfliktu. Drony sú schopné z diaľky odpaľovať rakety, zhadzovať na ciele malé bomby a môžu byť tiež použité pri vykonávaní prieskumov pre delostrelecké a pozemné jednotky. Rusko by ich mohlo použiť aj na vyhľadávanie a ničenie amerických reaktívnych systémov HIMARS. Podľa portálu Free press,  dodávka kamikadze dronov Raad-85 a Toofan by bola pre Rusko ideálnym riešením. Sú schopné zostať dlho vo vzduchu a hľadať si cieľ. Hneď ako ho nájdu, padajú naň veľkou rýchlosťou. Iránske prieskumné a úderné bezpilotné lietadlá, ktoré možno majú k dispozícii ozbrojené sily Ruska, tiež umožnia okamžite odhaliť pozície ozbrojených síl Ukrajiny a zálohy a zaútočiť na ne delostrelectvom. Riadenie paľby pomocou dronov umožní premeniť akékoľvek zbrane na vysoko presné a zabezpečí zaručené zničenie akýchkoľvek nepriateľských cieľov.

Hlavný cieľ

Americký systém HIMARS High Mobility Artillery Rocket System  je ľahký viacnásobný reketomet, vyvinutý koncom 90-tych rokov Inštalovaný je na podvozku štandardného nákladného auta US Army M1140. Nesie jeden modul so šiestimi raketami GMLRS, alebo jednou raketou ATACMS. Môže odpáliť celú sériu munície Multiple Launch Rocket System. USA dodávajú odpaľovacie zariadenia M142 Ukrajine s jednotnými raketami M31 GMLRS. 

Video HIMARS  v akcii

 

Nebezpečný protivník

Pre Rusko sú HIMARS najnebezpečnejšími a najschopnejšími zbraňami, ktoré majú ukrajinské ozbrojené sily k dispozícii , a že je nevyhnutné, aby ich ruské sily zlikvidovali pri zdroji. Odborníci hovoria, že je nereálne rušiť rakety navádzané GPS a  že rakety letia príliš rýchlo a príliš nízko na to, aby ich ruská protivzdušná obrana zachytila.