Rusko-ukrajinská vojna: Čo vieme 16. deň ruskej invázie
11 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident hovorí, že Rusko je „teroristický štát“. Obviňuje Moskvu z útoku na nákladné autá s jedlom, zatiaľ čo zúri diskusia o stave inváznych síl, informuje Guardian.

 

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom videoprejave uviedol, že Rusko je „teroristický štát“. „Svet to musí vedieť. Svet to musí uznať,“ povedal a zároveň obvinil ruské sily z útoku na konvoj s humanitárnou pomocou pre obliehané mesto Mariupol.

  • Zelenskyj uviedol, že vo štvrtok z Mariupolu nikoho neevakuovali, ale takmer 40 000 ľudí vo štvrtok utieklo z piatich ďalších miest.

  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v piatok otvorí humanitárne koridory pre civilistov na evakuáciu z Kyjeva, Charkova, Sumy, Černigova a Mariupolu. Obvinilo tiež Ukrajinu, že využíva personál bezpečnostnej služby na riadenie nákladných vozidiel a špehovanie ruských vojenských pozícií.

  • Americký prezident Joe Biden v piatok ohlási ďalšie stupňovanie ekonomického tlaku. Vyzval na ukončenie normálnych obchodných vzťahov s Ruskom. Toto opatrenie uvrhne Rusko do ekonomickej divočiny spolu s Kubou a Severnou Kóreou a prehĺbi recesiu.

  • Lídri Európskej únie „uznali európske ašpirácie“ Ukrajiny a súhlasili s tým, že podporia Ukrajinu pri „nasledovaní jej európskej cesty“. Po stretnutí vo Versailles vyhlásenie tiež vyzývalo na okamžité a bezpodmienečné stiahnutie ruských síl a ocenilo odvážny odpor Ukrajiny.

  • O stave ruských síl v okolí Kyjeva existujú protichodné správy. Veľký ruský vojenský konvoj naposledy videný severozápadne od Kyjeva sa podľa americkej spoločnosti Maxar Technologies na základe satelitných fotografií z veľkej časti rozptýlil a premiestnil. Ale predstaviteľ americkej obrany vo štvrtok uviedol, že ruské sily sa presunuli o 5 km bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu, a to aj napriek tomu, že Ukrajinci bojovali „veľmi, veľmi dobre“.

  • Nedávno zverejnená správa ministerstva obrany Spojeného kráľovstva uvádza, že ruské sily „vydávajú zvýšený počet svojich nasadených síl na obkľúčenie kľúčových miest“ v dôsledku silného ukrajinského odporu.

  • Vo Ľvove sa v piatok v skorých ranných hodinách ozývali sirény. Výbuchy boli hlásené aj v Lucku na severozápade Ukrajiny, blízko poľských hraníc, ako aj v Dnipre, hlavnej bašte na stredovýchodnej Ukrajine. Tri letecké útoky v Dnipre zabili najmenej jedného človeka.

  • Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov sa zíde v piatok na žiadosť Ruska, uviedli diplomati, aby prediskutovala tvrdenia Moskvy o biologických aktivitách USA na Ukrajine.

  • Rozhovory na vysokej úrovni medzi Ruskom a Ukrajinou – prvé svojho druhu od doby, keď Moskva pred dvoma týždňami napadla svojho suseda – sa skončili bez prímeria. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že nedošlo k žiadnemu pokroku smerom k dosiahnutiu prímeria s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

  • Státisíce ľudí v Mariupole čelia „zúfalej“ humanitárnej situácii, uviedol Medzinárodný Červený kríž. Vedúci delegácie povedal, že ľudia v Mariupole „začali na seba útočiť kvôli potrave“ a mnoho ľudí uvádza, že nemajú jedlo pre svoje deti.

  • Britská verejnosť bude môcť ponúknuť ubytovanie ukrajinským utečencom, keďže vláda oznámi novú cestu do Spojeného kráľovstva pre tých, ktorí utekajú pred ruskou inváziou.

  • Boris Johnson vyjadril obavy, že Vladimir Putin môže na Ukrajine použiť chemické zbrane. V súlade s jazykom, ktorý používa Biely dom, britský premiér povedal, že ruské tvrdenia o tom, že sa jeho nepriatelia chystajú použiť chemické zbrane, sú „priamo z ich príručky“.

  • Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa údajne stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve na rokovaniach o ukončení vojny na Ukrajine, informoval Politico s odvolaním sa na zdroje oboznámené s touto záležitosťou.

  • Majiteľ futbalového klubu Chelsea, Roman Abramovič, patrí medzi sedem najbohatších a najvplyvnejších ruských oligarchov, ktorých Spojené kráľovstvo zasiahlo sankciami v snahe ešte viac potrestať spojencov Vladimira Putina za inváziu na Ukrajinu.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/10/vinnik-je-jasny

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik