Jágr prosí Čechov, aby nešikanovali Rusov: Nehádžme všetkých do jedného vreca!
11 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Prosím, nehádžme všetkých do jedného vreca, reagoval na Instagrame hokejista Jaromír Jágr na článok CNN Prima NEWS. V ňom zúfalí Rusi žijúci v Česku popísali, že kvôli vojne na Ukrajine stále častejšie čelia slovným útokom aj šikanovaniu. A to napriek tomu, že za ruskú inváziu nemôžu a s ruskou vládou nesúhlasia, informuje CNN Prima NEWS.

„Je mi smutno, keď to čítam. Prosím, aj napriek všetkému, čo v poslednej dobe vidíme a zažívame, zostaňme slušní ľudia. Nehádžme všetkých do rovnakého vreca. Nerobme druhým to, čo odsudzujeme u iných,“ apeloval Jágr.

„Len môj názor. Viem, že nie všetci so mnou súhlasia,“ dodal slávny hokejista. Po utorkovom zápase Kladna so Spartou dodal, že ho mrzelo, keď sa o šikanovaní Rusov žijúcich v Česku dočítal. Podobné prípady ale vo svojom okolí nepozoruje. „Som pravoslávnej viery, takže v našom kostole sa stretáva množstvo Ukrajincov a Rusov a žiadny problém som vyložene nevidel,“ skonštatoval.

Množia sa nenávistné nápisy 

Reagoval tak na článok CNN Prima NEWS, kde Rusi žijúci v Česku opisujú, že v posledných dňoch čelia útokom. Napríklad Ruska Valeria K. priznala, že sa bojí na verejnosti hovoriť svojím jazykom a že registruje na sociálnych sieťach nenávistné príspevky o Rusoch. Simona D., ktorá pochádza z Uzbekistanu, kde sa hovorí po rusky, dokonca popísala aj niekoľko príhod, ako boli Rusi v jej okolí slovne napádaní a stali sa v Česku terčom šikanovania.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/10/chcu-ropu-od-tych-ktorych-trestali

Nenávistné nápisy sa množia aj na dverách českých kaviarní či lekárskych ordinácií. „Ruských a bieloruských okupantov neobsluhujeme,“ visí napríklad v češtine aj ruštine na dverách kaviarne v Prahe na Žižkove. K nápisu sú pripojené aj ďalšie „pokyny“ pre občanov Ruska. „Pred vstupom do bistra najskôr slušne pozdravte. Než sa vám začnem venovať, sami ako prvé povedzte, že sú Putin a Lukašenko masoví vrahovia. Potom sa za nich ospravedlníte a budete sa hanbiť. Potom si môžete ešte len objednať,“ diktuje podnik ruským zákazníkom.

Prestávame ošetrovať ruskú verbež

Podobne nenávistný odkaz ruským občanom vyslala aj jedna pražská lekárska ordinácia. „Rusákom vstup zakázaný,“ uvádza ceduľa na dverách. „Od dnešného dňa s okamžitou platnosťou v rámci morálneho postoja prestávame ošetrovať ruskú verbež. Ani to u nás neskúšajte,“ varuje ruských občanov nápis.

Na to, aby ľudia neútočili na Rusov žijúcich v Česku, už niekoľkokrát vyzval napríklad aj minister vnútra Vít Rakúšan alebo premiér Petr Fiala. Ten v relácii Partie televízie CNN Prima NEWS zároveň apeloval na to, aby za správanie ruského režimu nepykali deti. Nenávisť kvôli vojne sa totiž šíri aj na školách.

I. Melicher: Stretnutie Lavrov-Kuleba potvrdilo informačnú vojnu
Mladý sociálny demokrat Igor Melicher na sociálnej sieti hodnotí stretnutí ministrov zahraničných vecí Ruska (Lavrov) a Ukrajiny (Kuleba). Tvrdí, že zásadnejšie posuny v otázkach konfliktu neprinieslo, poodkrylo však niekoľko skutočností. Silná... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Je mi ľúto ľudí, ktorí utekajú s jednou taškou

Hokejisti Kladna a Sparty odohrali v utorok posledný zápas základnej časti extraligy. Zápas sa ale konal netradične na ihrisku súpera, teda v pražskej O2 aréne miesto v Chomutove, kde majú Rytieri dočasný azyl. Oba tímy sa totiž dohodli na preložení do najväčšej hokejovej haly, aby mohlo prísť čo najviac divákov. Výťažok zo vstupného a ďalších akcií počas zápasu pôjde na podporu utečencov z Ukrajiny.

„Je mi hrozne ľúto, keď vidím, ako ľudia utekajú z Ukrajiny a vezmú si jednu tašku. Matky a deti sa lúčia s ich otcami, ktorí idú bojovať. Nevedia, či sa ešte niekedy uvidia, a veria, že svet sa o nich postará. Aj to bol dôvod, prečo sme šli hrať ten zápas,“ vysvetlil Jágr potom, čo Sparta porazila Kladno 4:1. 

Môže byť Putin stíhaný za vojnové zločiny?
Aj vojna má pravidlá, hovorí Medzinárodný výbor Červeného kríža. Sú obsiahnuté v zmluvách nazývaných Ženevské konvencie a v ďalších medzinárodných zákonoch a dohodách. Čo je vojnový zločin a mohol by byť Putin stíhaný za Ukrajinu? – pýta sa... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik