„Neprovokujte, alebo skončí ISS.“ Šéf Roskozmosu sa pohádal s americkým astronautom
09 | 03 | 2022 I Ivan Brožík

Rusko - Ukrajinská vojna sa preniesla do vesmíru. Píše český portál Echo24.cz. Spolupráca medzi Ruskom a USA na ISS sa otriasa v základoch. 

Slovná roztržka na sociálnych sieťach sa rozvírila medzi známym bývalým americkým astronautom agentúry NASA Scottom Kellym a šéfom ruskej kozmickej agentúry Roskosmos Dmitrijom Rogozinom.

Kelly na svojom twitteri otvorene podporuje Ukrajinu vo vojnovom konflikte s Ruskom a zdieľa citáty tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského. Podľa Rogozina ide o provokáciu a údajne Kelly by mohol zapríčiniť koniec spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Kritika nie je vhodná 

Kelly, ktorý celkom štyrikrát vyrazil do vesmíru ako astronaut NASA, na svojom twitteri okrem iného píše o tom, ako obdivuje ukrajinského prezidenta Zelenského, upozorňuje na falošné informácie a propagandu na ruskej strane a celkovo podporuje Ukrajinu vo vojne proti Rusku. Je tak jednou z najvýznamnejších osobností z radov astronautov, ktoré konflikt odsudzujú.

Vyhrážky Rogozina

Na jeho príspevky zareagoval šéf ruskej kozmickej agentúry Dmitrij Rogozin. Ten okrem iného Kellyho označil za debila a vyhrážal sa, že ak bude Kelly pokračovať vo svojej rétorike, môže to znamenať „smrť“ spolupráce na ISS. „Bude to vaša vina,“ uviedol Rogozin v príspevku, ktorý následne zmazal, ale Kelly si urobil snímku obrazovky, ktorý následne zdieľal.

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie
Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany. "S účinnosťou od... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

_________________

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik