Hlas-SD sa pridáva k stranám odsudzujúcim vojnu na Ukrajine
09 | 03 | 2022 I Eka Balašková

 

"HLAS-SD mal v otázke konfliktu od začiatku jasno." Hovorí Peter Pellegrini, predseda Hlasu na ich stránke.

Hlas podporuje mierové iniciatívy európskych lídrov. Tie majú za cieľ zmierniť napätie medzi Kyjevom a Moskvou. Redakcia HD vám prináša jeho vyhlásenie v pôvodnej verzii, vkladom redakcie sú len medzititulky

Prehrali sme všetci

Trvali sme na tom, že hlavne EÚ musí dokázať svoju dospelosť riešiť zásadné problémy na kontinente. Ak dnes niektorí z koalície pociťujú politické víťazstvo, že predsa len prišlo na ich slová o vojne, podľa môjho názoru sme prehrali všetci. Z vojny a zo straty na ľudských životoch, z migrácie a energetickej krízy sa nemôže tešiť nikto.

Toto je nepípustné

HLAS-SD jasne odsúdil vojenskú agresiu Ruska. Je neprípustné, aby ktokoľvek na svete odôvodňoval vojenský útok na iný štát prepisovaním dejín iného národa, spochybňovaním jeho národnej integrity a územnej celistvosti.

Ide o bezprecedentný čin, ktorý spochybňuje ustanovený medzinárodný poriadok a priamo sa dotýka aj územnej celistvosti Slovenskej republiky.

Šéf MAAE sa snaží navštíviť Černobyľ
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že podľa ukrajinských predstaviteľov bolo jadrové výskumné zariadenie vyrábajúce rádioizotopy na lekárske a priemyselné účely v Charkove poškodené ostreľovaním, informuje BBC. V zariadení... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Kosovo ako memento

Máme svoju skúsenosť z dejín, a preto sme nikdy nepodporili a neuznali Kosovo. To, čo sa dnes deje na Ukrajine, je nebezpečný precedens aj pre nás. Aj na základe toho sme jasne hlasovali v parlamente za uznesenie Národnej rady k vojne.

Rozumné rozhodnutia podporia

Sme presvedčení, že je čas vrátiť sa k zahraničnopolitickému konsenzu, v rámci ktorého sa vonkajšia ochrana hraníc štátu odvíja od nášho členstva a prijatých záväzkov v EÚ a v NATO. Podporujeme myšlienku rozmiestnenia obranných jednotiek NATO na našich hraniciach, pretože ide aj o našu ochranu, a zároveň sa chceme správať ako zodpovední partneri. Nebudeme z tejto témy vytĺkať lacný politický kapitál a podporíme všetky riešenia slovenskej vlády, ktoré budú dávať zmysel a prinášajú bezpečnosť krajine a ľuďom, či už z hľadiska obrany, alebo ekonomiky.

Budú sa však aj pýtať

Zároveň sme pripravení nastoľovať aj základné otázky, ako je vláda pripravená vyrovnať sa s dosahom sankcií uvalených na Rusko, pretože sa budú spätne týkať slovenskej ekonomiky a sociálneho postavenia ľudí.

Patetické vyhlásenia o prinášaní obetí nestačia. Ľudia musia konkrétne počuť, ako je vláda pripravená nahradiť prípadné energetické výpadky či sociálne pomáhať pri rastúcej inflácii. Nikdy nebudeme súhlasiť s pokušeniami vlády pod rúškom vojny, obmedzovať ľudské práva a slobodu názoru na Slovensku.

Žijeme zložité časy. Slová ako zodpovednosť, jednota a solidarita národa budú zohrávať kľúčovú úlohu. Konajme podľa nich.

Ladislav Kamenický: Zachovajme si triezvy pohľad
Sociálna sieť prináša stanovisko poslanca NRSR Ladislava Kamenického(SMER-SD) vzťahujúce sa k prerušeniu dodávok plynu a ropy z Ruska na naše územie. Prinášame krátky výsek názorov poslanca Kamenického, ktoré odzneli v spravodajskej televízii... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik