Cenzúru a umlčanie oponentov jednoducho premenovali na "naratív"
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Historik a politológ Eduard Chmelár tentokrát píše o zozname "proruských webov" osobností, ktorý vytvorila firma Gerulata Technologies. 

Ako zoznam vznikal? Prečo sa na ňom našli niektorí ľudia?

Čo teda hodnotili?

"Rozpačitosť tohto menného zoznamu azda najviac vzbudzuje fakt, že Gerulata Technologies vôbec nehodnotila povahu konkrétnych príspevkov. Keď sme sa spoločnosti opýtali, ktoré príspevky identifikovala ako problematické napríklad v súvislosti s analytikom Eduardom Chmelárom, dostali sme nasledovnú odpoveď: „Žiadne príspevky sme nevyhodnotili ako ‚problematické‘, zameriavali sme sa na prítomnosť proruských naratívov,“ otvára problematiku Eduard Chmelár.

Ozaj Slovák znesie všetko?
"Slovák znesie predsa všetko," tvrdí Marek Géci z mimoparlamentnej strany Život - národná strana na svojej sociálnej sieti. Toto jeho konštatovanie však nie je žiadna dobrá správa. Politika výhovoriek "Politika tejto vlády sa nesie v duchu, že... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Ako to teda je?

"V kocke, zoznam Gerulata Technologies nerozlišuje medzi aktérmi, ktorí hovoria číru pravdu alebo bezočivo klamú. Za verejný hriech nepriamo označuje akúkoľvek myšlienku, ktorú možno skryť pod vágny termín „ruský naratív“." Vysvetľuje analytik Chmelár: "Ak zdroj pomerne jasne šíri aj naratívy prozápadné, teda podniká kroky smerujúce k vyváženosti svojho obsahu, tvorcov to nezaujíma. Rovnaký meter firma používa na politika známeho na celom Slovensku a tiež na marginálnu facebookovú skupinu."

Zdroje skúmané neboli

"A ak by ste chceli argumentovať tvrdením, že v čase ruskej agresie je neprístojné šíriť akékoľvek ruské naratívy a že zoznam teda má minimálne čiastočne zmysel, neobstojíte, keďže zdroje neboli skúmané v presne vymedzenom časovom horizonte."

Kam teda mieri zoznam

Aj to vysvetľuje Eduard Chmelár: "Hoci sú stovky a tisíce tvrdení, ktoré možno označiť za proruské naratívy, roztrúsené po celom mediálnom priestore, zoznam chirurgicky presne cieli iba na zdroje mimo hlavného informačného prúdu, aj keď Trnka hovorí o čisto technickej a vecnej povahe svojej práce. Na základe toho sa možno oprávnene domnievať, že cieľom iniciatívy nie je podľa objektívneho kritéria pravdivosti odfiltrovať lži, hoci len tie prokremeľské, ale na základe subjektívneho hodnotenia identifikovať „neposlušné“ zdroje vo všeobecnosti a informovať o nich širokú verejnosť vrátane štátnych orgánov, ktoré majú po novom v rukách silný represívny nástroj."

Hlas-SD sa pridáva k stranám odsudzujúcim vojnu na Ukrajine
"HLAS-SD mal v otázke konfliktu od začiatku jasno." Hovorí Peter Pellegrini, predseda Hlasu na ich stránke. Hlas podporuje mierové iniciatívy európskych lídrov. Tie majú za cieľ zmierniť napätie medzi Kyjevom a Moskvou. Redakcia HD vám prináša... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik