Z ruskej invázie na Ukrajinu bude mať obrovský úžitok Čína
08 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Spravodajský portál Oilprice.com prináša pozoruhodné informácie o spriaznených vzťahoch, ktoré panujú medzi Ruskom a Činou a následne sa zmieňuje o ich dôležitom vplyve na západné krajiny.

Čína čoraz viac za posledné roky dráždi USA. Čína je silný geopolitický hráč na medzinárodnej scéne, ku ktorému inklinuje Rusko, v budúcnosti chce ovládnuť Taiwan. Čína a Rusko chcú vytvoriť euroázijský blok.Vojnový konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou silne zmobilizoval Komunistickú stranu Číny a vzápätí aj Čínsku ľudovú republiku. Podľa tvrdenia historika, strategického analytika G. R. Copleyho USA chcú zahnať Rusko "späť do náručia Pekingu." V tomto úsilí spočíva význam aj globálnej informačnej vojny. Čínska ľudová republika je mimochodom najväčší svetový dovozca potravín a energie, pre Rusko predstavuje najkľúčovejšieho obchodného a bezpečnostného partnera.

Akú úlohu zohraje Peking začiatkom marca 2022

1. Dominancia Moskvy na euroázijskom trhu

Moskva posilní svoju euroázijskú pozíciu. Vedenie Komunistickej strany v Číne nemá vo vlastníctve mainstreamové médiá, čo sa týka víťazstva Ruska vo vojnovom konflikte je Čína skôr pesimistická. I napriek tomu je tu možnosť, že Moskva bude silnejšia vojensky a strategicky, no na druhej strane dosiahne totálnu izoláciu od západného trhu. Čínska ľudová republika dosiahla najväčší ekonomický rast po skončení studenej vojny. Moskva sa vtedy snažila posilniť s ňou kontrakt na báze obchodu. Okrem toho Čína a Rusko budovali donedávna spoločne vlastnú obranu, letectvo a high-tech priemysel. Koncom roka 2021 Rusko upevnilo svoj vplyv v Strednej  Ázii.

2. Peking sa bude snažiť dobyť Taiwan

USA ovládajú dodnes Taiwan. Preberajú za neho zodpovednosť. Rusko na oplátku sa bude snažiť vojensky a politicky podporovať Peking aj v prípade plánovanej invázie na Taiwan. Peking má poskytnúť Rusku možnosť vybudovať geografickú nárazovú zónu, ktorá má chrániť nové republiky Doneck a Luhansk, taktiež aj Krym.

3. Spoločná príčina minimalizácie čínsko-ruskej konkurencie

Ukrajinský konflikt zahnal Moskvu do náručia Pekingu. Nový euroázijský blok bude oddelený od západného obchodného systému. Rusko aj Čínska ľudová republika majú dodnes vysoké rezervy zlata, dôsledkom čoho dodnes rozvíjajú pevné vzťahy so štátmi, ktoré produkujú zlato.(napr. Mali a Južná Afrika)

4. Je potrebné apelovať neustále na USA, aby sa sústredili na euroatlantický priestor a nie na Indo-Pacifik.

Peking neustále vyhodnocuje reakcie NATO, USA a Austrálie na súčasnú krízu na Ukrajine. Posilňuje sa mocenská rovnováha Indo-Pacifiku.

Ukrajinská vojna stabilizovala pozíciu medzi Komunistickou stranou Číny a Čínskou ľudovou republikou. Cieľom čínsko-ruského bloku je vybudovať globálnu pozíciu spojencov a partnerov.

Na rade bude Čína? | Hlavný Denník (hlavnydennik.sk)

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik