BBC v priebehu utorka obnoví svoje vysielanie z Ruska
08 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Britská verejnoprávna stanica BBC v priebehu utorka obnoví svoje vysielanie z Ruska po tom, čo ho minulý týždeň dočasne pozastavila v reakcii na nový, prísny mediálny zákon. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Po dôkladnom zvážení sme sa rozhodli dnes večer obnoviť spravodajstvo z Ruska v anglickom jazyku po tom, čo bolo dočasne pozastavené koncom minulého týždňa," vysvetlila BBC s tým, že vzala na vedomie ako zmienený "nový zákon", tak aj "naliehavú potrebu pokrývať dianie v Rusku."

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal minulý týždeň v piatok návrh zákona, ktorý zavedie tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde.

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie
Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany. "S účinnosťou od... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Táto právna norma udeľuje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke a pokuty voči ľuďom, ktorí "vedome" zverejnia "falošné informácie" o armáde. Prísnejšie tresty hrozia v prípade, keď úrady rozhodnú, že šírenie týchto správ mohlo mať vážne následky.

V uplynulých dňoch z Ruska do exilu odišlo najmenej 150 novinárov. Po vypuknutí vojny na Ukrajine odišla z Ruska takmer celá moskovská redakcia spravodajského webu Meduza.io, ktorú tvorilo asi 20 ľudí, ako i novinári televízie Dožď, legendárnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy či vplyvného nezávislého denníka Novaja gazeta.

Pokrývanie diania z Ruska pozastavili aj denník The New York Times, kanadská stanica CBC/Radio-Canada, nemecké verejnoprávne stanice ARD a ZDF, ako aj agentúra Bloomberg News a stanice CNN či CBS.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/08/cina-v-tichosti-planuje

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadr