Vojna na Ukrajine: Čo vieme 12. deň ruskej invázie
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Pri pokuse o útek z mesta Irpin bola zabitá rodina a Volodymyr Zelenskij prisľúbil potrestať ruské sily za útok. "Nájdeme si každého bastarda!", sľubuje ukrajinský líder. Prehľad aktuálnej situácie prináša The Guardian.

 

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predniesol v nedeľu večer rázny prejav k svojmu národu a varoval ruských vojakov, že potrestá tých, ktorí spáchali zverstvá na Ukrajine, pričom povedal, že „jediné tiché miesto“, ktoré ich čaká, je hrob. "Neodpustíme. Nezabudneme. Potrestáme každého, kto spáchal zverstvá v tejto vojne na našej zemi.“

  • Zelenskyj hovoril o smrti rodiny, ktorá sa pokúšala utiecť z ukrajinského mesta Irpin neďaleko Kyjeva na severe Ukrajiny, v emotívnej prosbe o rešpektovanie humanitárnych koridorov, ktoré ruské sily podľa všetkého ignorovali. Podľa starostu Oleksandra Markušina zahynulo v meste počas evakuácií osem civilistov.

  • Ukrajinský prezident kritizoval západných lídrov za to, že nereagovali na vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že zaútočí na ukrajinský vojensko-priemyselný komplex. "Nepočul som ani jediného svetového lídra reagovať na toto," povedal. "Odvaha agresora je jasným signálom pre Západ, že sankcie uvalené na Rusko nie sú dostatočné."

  • Podľa údajov Flight Radar24 lietadlo s ruskými diplomatmi vyhnanými Spojenými štátmi opustilo newyorské medzinárodné letisko Johna F. Kennedyho na ceste do Moskvy okolo 19:30 EST .

  • USA neveria, že ruský obojživelný útok v ukrajinskom meste Odesa alebo v jeho blízkosti bezprostredne hrozí, uviedol podľa agentúry Reuters vysoký predstaviteľ americkej obrany. Rastú však obavy z možného útoku na mesto.

  • Rusko podľa ruských štátnych médií nariadilo všetkým štátom vlastneným webovým stránkam a službám, aby do 11. marca prešli na ruský systém doménových mien. Mnohí sa obávajú, že tento krok je znakom toho, že Rusko začína aktívne prípravy na odpojenie od globálneho internetu.

  • Medzitým hackerský kolektív Anonymous tvrdil, že sa nabúral do ruských streamovacích služieb Wink a Ivi a živých televíznych kanálov Russia 24, Channel One a Moscow 24, aby odvysielal zábery z Ukrajiny.

  • Ukrajina v pondelok požiada najvyšší súd Organizácie Spojených národov, aby vydal mimoriadne rozhodnutie vyžadujúce, aby Rusko zastavilo svoju inváziu, pričom argumentuje, že odôvodnenie útoku zo strany Moskvy je založené na chybnom výklade zákona o genocíde, píše agentúra Reuters.

  • Britský premiér Boris Johnson sa zaviazal poslať Ukrajine viac obranného vybavenia a 100 miliónov dolárov, aby zadržal ruských vojakov a zmiernil finančné tlaky, ktorým krajina čelí, ale bol obvinený z toho, že postupuje príliš pomaly a placho na to, aby zakročil proti špinavým peniazom oligarchov v Spojenom kráľovstve. .

  • Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva zverejnilo svoju najnovšiu spravodajskú správu, v ktorej sa špekuluje, že ruské sily urobili cez víkend „minimálny pozemný postup“, zatiaľ čo „vysoká úroveň ruských leteckých a delostreleckých útokov“ naďalej zasahovala vojenské a civilné miesta v mestách Charkov, Mykolajiv, Černihiv a Mariupol.

  • Ruský gymnasta Ivan Kuliak šokoval! Mal na medailovom pódiu po boku ukrajinského pretekára insígnie spojené s inváziou na Ukrajinu.

  • Viac ako 4300 ľudí bolo zatknutých v Rusku po tom, čo demonštranti vyšli do ulíc v 21 mestách, aby odsúdili inváziu Vladimira Putina na Ukrajinu.

  • Ďalšie kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa má podľa ukrajinských predstaviteľov uskutočniť v pondelok. V telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom však Putin povedal, že konflikt sa zastaví len vtedy, ak Ukrajina prestane bojovať a budú splnené požiadavky Ruska. Ruský prezident tiež povedal, že ukrajinskí vyjednávači by mali pri rozhovoroch s Moskvou zaujať „konštruktívnejší“ prístup, aby zohľadnili realitu na mieste. Ukrajina vyhlásila, že nie je ochotná robiť kompromisy v otázke svojej územnej celistvosti.

Mali by sa otvoriť humanitárne koridory
Ruská armáda otvorí humanitárne koridory v niektorých ukrajinských mestách - informuje TA SR Ruská armáda oznámila, že v pondelok predpoludním zastaví paľbu a umožní evakuáciu humanitárnymi koridormi v niektorých ukrajinských mestách. Informovali... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik