Archeológ: Novela stavebného zákona nesmie prejsť
07 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Pamiatkové úrady sa podľa novely stavebného zákona majú zmeniť na stavebné.

Archeológ Peter Bisták pre portál hnonline.sk povedal, že pamiatkári boli na konzultácie prizvaní až keď zákon prešiel prvým čítaním.

Člen Archeologickej rady

Podľa P. Bistáka má Ministerstvo kultúry zriadené orgány (Pamiatková rada, Archeologická rada), ktoré mali byť prizvané do diskusie o tomto zákone ešte v čase jeho prípravy, nie už až keď prešiel prvým čítaním. Bisták tvrdí, že mali prebehnúť audity pamiatkových úradov a tie by ukázali veci, ktoré je nutné zmeniť.

V Partizánskom chcú nové kultúrne centrum
Budova č 61 v reáli ZDA v Partizánskom si občianske združenia a iniciatívy vyhliadli ako ideálnu na kultúrne centrum. ZDA je však v súkromnom vlastníctve a podľa informácií My Topoľčany bude potrebné budovu zrekonštruovať. Hodnota pre... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balašková

„Tento krok zmeny krajských pamiatkových úradov špecializovanej štátnej správy pre ochranu pamiatkového fondu, na špeciálne stavebné úrady, ktoré budú mať na starosti aj tú bežnú stavebnú agendu pri pamiatkach, pamiatkových rezerváciách a spomínajú sa ja pamiatky UNESCO, tak to vidíme ako nepochopenie celého toho problému,“ tvrdí P. Bisták pre hnonline.sk  Pamiatkári si uvedomujú potrebu zmien, no nie s ich formou, aké do návrhu vniesol podpredseda vlády Š. Holý.

S čím majú problém

„Pre všeobecné stavebné úrady, na nepamiatkových územiach, zostaneme naďalej dotknutým orgánom avšak, celý ten systém je navrhnutý tak, že bude mať oveľa väčšie právomoci projektant, ktorého si platí investor,“ upozorňuje Bisták.

Skrátené lehoty

Pamiatkári už dnes kvôli nedostatku personálu nestíhajú. Skrátená lehota preto môže spôsobiť to, že vedľa pamiatky v zozname UNESCO vyrastie fabrika. „Mohlo by sa stať, že krajský pamiatkový úrad prešvihne tú 30 dňovú lehotu a stavebný úrad to berie ako súhlas. Takže, či by to bol mrakodrap alebo fabrika, teoreticky by sa mohlo stať aj to.“ Vysvetľuje Bisták.

Farkašová má jedenástu zlatú!
Z Pekingu sa k nám doniesla skvelá správa - nevidiaca Henrieta Farkašová so svojim navádzačom získali ďalší cenný kov! A hneď ten najcennejší - zlato! Najlepšia paralympionička sveta Henrieta Farkašová si zlato vybojovala v superkombinácii.... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik