Svetový týždeň glaukómu: kedy ste boli naposledy u očného?
07 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Zelený zákal. Glaukóm. Vysoký očný tlak. Katarakta.

Je jedno, ako to nazvete, táto diagnóza môže viesť aj k strate zraku.

Netýka sa len seniorov

Dlho pretrvával názor, že vysoký vnútroočný tlak sa týka ľudí vo vyššom veku. Je to však jeden z "obľúbených" mýtov. Glaukóm je väčšinou totiž dlhodobá záležitosť a mnohokrát sa diagnóza zistí, až vo vyššom veku. Vyskytuje sa však vo všetkých vekových kategóriách a preto je dôležité absolvovať pravidelné vyšetrenia s meraním vnútroočného tlaku. 

Prečo zelený zákal?

Pomenovanie vzniklo v minulosti. Zelený odtieň je prítomný pri závažnom postihnutí oka. 
Vysvetlením je súčasné zafarbenie rohovky do siva a vyblednutie dúhovky, čo spoločne budí dojem zeleného odtieňu oka.

Aké sú rizikové faktory

Prvým je zvýšený vnútroočný tlak. Preto je dôležité jeho sledovanie. V prípade, že sa odhalí, lekár vám odporučí vhodnú liečbu – najčastejšie pomocou očných kvapiek, v niektorých prípadoch sa musí riešiť operáciou. Výskyt ochorenia však môžu podporiť aj rizikové faktory, ako sú rôzne ochorenia či zlý životný štýl.

Psychológ radí: Naša pomoc zmierni pocity bezmocnosti
Bezmocnosť. Hnev. Zlosť. Neistota. To všetko sú pocity, ktoré sú v situácii, v ktorej sme sa ocitli, normálne. Nie však nenávisť. Hoci zlo je veľmi blízko. Ako sa s tým celým vysporiadať, radí v SME psychológ Jozef Ďanovský. Svoje obavy... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Kto je ohrozený?

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá je jedným z partnerov Svetového  týždňa glaukómu na Slovensku upozorňuje, že medzi ohrozené skupiny ľudí patria ľudia s rodinnou predispozíciou na vznik glaukómu; pacienti s cukrovkou, vysokým či nízkym tlakom; krátkozrakí (nad -4 dioptrie) i ďalekozrakí; tí, ktorí majú za sebou úraz alebo operáciu oka; ľudia vo veku nad 40 rokov; pacienti s ochorením ciev; fajčiari i ľudia holdujúci alkoholu.

Kedy treba spozornieť?

Oční lekári tvrdia, že pri opakovaných bolestiach hlavy, bolesťou „za očami“, pričastou únavou očí, ak zaznamenáte stratu periférneho videnia, máte hmlisté či rozmazané videnie, najmä po prebudení. Mnohé z týchto príznakov pripisujeme vyčerpaniu, nadmernej práci na počítači a pritom stačí jedna návšteva u očného lekára.

Farkašová má jedenástu zlatú!
Z Pekingu sa k nám doniesla skvelá správa - nevidiaca Henrieta Farkašová so svojim navádzačom získali ďalší cenný kov! A hneď ten najcennejší - zlato! Najlepšia paralympionička sveta Henrieta Farkašová si zlato vybojovala v superkombinácii.... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik