Ruská invázia na Ukrajinu si vyžiadala 38 životov detí
06 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Danú informáciu sprostredkúva ukrajinská spravodajská agentúra ukrinform.ua, ktorá čerpala zo statusu telegramu komisárky Najvyššej rady pre ľudské práva Ľudmily Denisovovej. Oboznamujeme čitateľov so znením informácie. 

Tragédia súvisiaca so stratou detských životov 

Ukrajinská ombudsmanka nás zasväcuje do danej problematiky nasledovne: "Od 6. marca 2022, od začiatku invázie do Ruskej federácie, bolo na Ukrajine zabitých 38 detí a 71 detí bolo zranených. Tieto údaje nie sú konečné, pretože v súčasnosti nie je možné určiť presné informácie o počte zabitých a zranených obyvateľov mesta Mariupol, Doneckej oblasti a mesta Irpin v Kyjevskej oblasti,"

Komisárka rady pre ľudské práva poznamenala, že len za posledných 24 hodín v dôsledku ostreľovania ruských útočníkov v Mariupole zomrel 1,5-ročný chlapec. Podľa jej tvrdenia v Kyjevskom regióne zomreli dve vážne zranené deti v dôsledku neschopnosti dostať plnohodnotnú lekársku starostlivosť.

"Pri výstupe z mesta Irpin v Kyjevskej oblasti ruské jednotky spustili paľbu na civilistov počas pokusu o evakuáciu mesta. Zahynuli najmenej traja ľudia vrátane dvoch detí, ďalšia osoba je vo vážnom stave v dôsledku zranení," uviedla komisárka Denisová.

Ombudsmanka zdôraznila, že ozbrojené sily Ruskej federácie naďalej hrubo porušujú základné práva detí – právo na život a zdravotnú starostlivosť, ktorú zaručuje každému dieťaťu na svete Dohovor o právach dieťaťa.

Rusko sa chystá ostreľovať Odesu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu upozornil, že ruské jednotky sa chystajú ostreľovať ťažkými zbraňami Odesu, historické prístavné mesto na pobreží Čierneho mora. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP. "Chystajú sa... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik