Budúce mamičky pozor: Nastanú zmeny v príspevku pri narodení dieťaťa?
05 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Skupina koaličných poslancov na marcovú schôdzu NR SR predložila návrh zákona, podľa ktorého by sa príspevok pri narodení dieťaťa mohol korigovať. Informovala o tom spravodajská televízia Ta3.

Ako je to v súčasnosti

"Stáva sa, že žena má druhé živo narodené dieťa, ale vyšší príspevok pri narodení už nedostane, lebo predtým mala napríklad dva spontánne potraty, a tým pádom je to už jej štvrtý pôrod," poukázali predkladatelia zákona. V súčasnosti ak žena spontánne potratí vo vyššom štádiu tehotenstva, na účel výplaty príspevku pri narodení dieťaťa sa to berie ako pôrod. 

Podľa súčasnej legislatívy sa zvýšený príspevok pri narodení poskytuje iba na prvé tri pôrody. "Za mŕtvo narodené deti dostala žena 151,37 eura, ak si o to požiadala. Tak to bude do 31. marca 2022, a potom začne platiť už schválená novela, ktorá už nerozlišuje medzi živo a mŕtvo narodenými deťmi," navrhujú predkladatelia. Znamená to, že či sa dieťa narodí živé alebo mŕtve, matka bude mať nárok na 829,86 eura na prvé tri deti. Pri štvrtom a ďalších to bude 151,37 eura.

Nie je to ideálny stav

Predkladatelia upozorňujú na prípady matiek, ktoré pri pochovávaní svojho dieťaťa z etických a osobných dôvodov odmietali žiadať o príspevok pri narodení. Navrhujú preto, aby sa príspevok pre mŕtvo narodené dieťa vrátil na 151,37 eura a vyšší príspevok by sa vzťahoval iba na prvé tri živo narodené deti. Účinnosť navrhujú na 1. júna 2022, infotmuje Ta3.

Riskantný konvoj so slovenským veľvyslancom je už z Ukrajiny doma
Ako sme vás aj my informovali, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky evakuovalo naše veľvyslanectvo v Kyjeve. Konvoj so slovenským veľvyslancom včera prekročil naše hranice, informovala televízia... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik