Ministri zahraničných vecí NATO rozhodli: Vytvoria bezletovú zónu nad Ukrajinou?
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ministri zahraničných vecí krajín NATO rokovali o „bezletovej zóne“ nad Ukrajinou. Zhodli sa však, že lietadlá NATO by nemali operovať nad ukrajinským vzdušným priestorom, povedal Stoltenberg. Téme sa venuje Guardian.

Zriadenie bezletovej zóny nad Ukrajinou by mohlo viesť k rozšíreniu vojny do viacerých európskych krajín, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Chápeme zúfalstvo, ale tiež veríme, že ak by sme to urobili (zriadenie bezletovej zóny), skončili by sme s niečím, čo by mohlo viesť k plnohodnotnej vojne v Európe, ktorá by zahŕňala oveľa viac krajín," vysvetlil Stoltenberg v rozhovore pre novinárov v Bruseli po stretnutí s ministrami zahraničných vecí NATO.

Zasahovať sa nebude

Spojenci súhlasili s tým, že lietadlá NATO nebudú operovať v ukrajinskom vzdušnom priestore, a tak isto ani jednotky NATO na území Ukrajiny, povedal.

"Zároveň máme zodpovednosť ako spojenci NATO zabrániť eskalácii tejto vojny za hranicami Ukrajiny, pretože by to bolo ešte nebezpečnejšie, ničivejšie a spôsobilo by to ešte väčšie ľudské utrpenie," priznal obavy generálny tajomník.

 Stoltenberg na otázku o útoku na jadrovú elektráreň Záporoží odpovedal: "Neuvážené činy okolo jadrovej elektrárne minulú noc len poukazujú na nebezpečenstvo tejto vojny."

"Vojna je nebezpečná a to, že okolo jadrovej elektrárne prebiehajú konflikty vo vojenských operáciách, ešte zvyšuje nebezpečenstvo," dodal.

Lotyšský minister zahraničia vyzval NATO: Rusko treba zastaviť všetkými prostriedkami!
NATO by malo zvážiť všetky možnosti! Takto reagoval lotyšský minister zahraničia na otázku o vstupe do priameho konfliktu s Ruskom, informuje Guardian. Edgars Rinkevics povedal v programe Today BBC, že vlády „by nemali vylučovať“ akékoľvek... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik