Analytik pre BBC: Ukrajina musí zabrániť dvom scenárom
03 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Je nemožné získať operačné informácie o ukrajinskej armáde, pretože Kyjev sa snaží neprezradiť nič o potenciálnych zraniteľnostiach. Stanica BBC však vo štvrtok uviedla, že sa rozprávala s odborníkom, podľa ktorého ukrajinská armáda bude v najbližších dňoch čeliť dvom podstatný výzvam, a to napriek tomu, že sa jej silám darí spomaľovať ruský postup.

Nick Reynolds, analytik britského think-tanku s názvom Kráľovský inštitút spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI), pre BBC povedal, že Ukrajina musí zabrániť dvom scenárom – a zároveň pokračovať v obrane miest pred ruským útokom.

Po prvé, existuje riziko, že sa ruské jednotky presunú z juhu a nadviažu kontakt so svojimi silami na severe. Ak by sa tieto dva fronty spojili do jedného, izolovalo by to veľké množstvo ukrajinských jednotiek rozmiestnených pozdĺž línie konfliktu v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sú sústredené od roku 2014.

Rusko sa neštíti ničoho. Na Ukrajine na ich strane bojujú aj Čečenci
Do vojny na Ukrajine sa zapojili aj čečenské oddiely vodcu R. Kadyrova. Podľa dostupných informácií by malo na území Ukrajiny operovať až 70 tisíc Čečencov. Je všeobecne známe, že sú to vojaci, ktorí sa neštítia ničoho. Vyznačujú sa nebývalou... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Gabriel Matta

"Práve teraz je ruský postup z juhu pomalý. Ale hlavným dôvodom týchto operácií je to, že môžu odrezať OOS (Operácia spoločných síl). Izolovalo by to značnú časť ukrajinskej armády," uviedol Reynolds.

Po druhé, ukrajinská armáda by sa mohla dostať do stavu blízko vyčerpania svojich zásob munície. "Podľa ich vlastného odhadu na začiatku vojny mali zásoby vydržať na desať dní bojov. Pravdepodobne sa čoskoro vyčerpajú," poznamenal Reynolds.

Podľa neho je ťažké povedať, aké zásoby im zostali po siedmich dňoch, ale vzhľadom na intenzitu bojov predpovedá, že Ukrajina nebude schopná vydržať dlhšie bez čerstvej munície a zásob delostreleckých granátov. Vojenská pomoc, ktorá je dopravovaná na Ukrajinu, musí po príchode do krajiny ísť pozemnou dopravou, čo znamená pomalú cestu na veľké vzdialenosti. "Keď ukrajinské sily nebudú môcť získať tieto typy munície, budú v ešte väčšej nevýhode ako teraz," dodal Reynolds.

Vyšetrila sa medializovaná komunikácia komentátora RTVS Merčiaka
Medializovaná komunikácia komentátora RTVS Marcela Merčiaka pri vysielaní zo zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu bola dôsledkom jednorazového zlyhania. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to zdôraznil generálny riaditeľ verejnoprávneho média... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik