Je 3. deň ruskej invázie na Ukrajinu. TU je to najnovšie
26 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Vojna dorazila do ulíc ukrajinského hlavného mesta Kyjev v sobotu. Tamojšia armáda bojuje o zadržanie postupujúcich ruských jednotiek na viacerých miestach, čo prinútilo obyvateľov hľadať úkryt uprostred zvukov výbuchov a streľby, píše CNN.

Ak sa k nám práve pridávate, potrebujete vedieť toto:

  • Zasiahnutý obytný dom : Obytná budova bola zasiahnutá raketou alebo raketou v sobotu skoro, keď mnohí v meste spali, pričom obrázky a video ukazujú rozsiahle poškodenie bytov o niekoľko desiatok poschodí vyššie, pričom vonkajšie steny boli úplne odtrhnuté. Príčina štrajku ani rozsah obetí zatiaľ nie sú známe.
  • Boj v uliciach: V sobotu skoro ráno ukrajinské ministerstvo vnútra na Facebooku varovalo, že "v uliciach nášho mesta prebiehajú aktívne boje." Obyvateľov vyzvalo, aby zostali pokojní, schovali sa vo vnútri, ukryli sa – a ak začujú sirény náletu, okamžite zamierili do najbližšieho úkrytu.
  • Nočné bitky:  Výbuchy v hlavnom meste a jeho okolí bolo možné vidieť a počuť od 2. do 4. hodiny ráno, s krátkou prestávkou, kým sa pred úsvitom ozvali výstrely. Je to prvýkrát, čo boli výbuchy hlásené vo vnútri samotného mesta, po dňoch ťažkých bojov na predmestí. Ukrajinská armáda pripísala niektoré ranné výbuchy zničeniu ruského tanku.
  • Obyvatelia sa chopia zbraní: Ukrajinci sa v posledných dňoch pripravujú na obranu svojho hlavného mesta, pričom úradníci vyzbrojujú záložníkov a ukrajinská televízia vysiela pokyny na výrobu molotovových koktailov. Dokonca aj členovia parlamentu pre CNN povedali, že v rámci prípravy na bitku vzali do rúk zbrane a naučili sa strieľať.
  • Prezident vzdoruje: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal brániť svoju krajinu na videu natočenom v piatok večer, keď stál na kyjevskej ulici s ďalšími lídrami svojej administratívy. "Všetci sme tu a bránime svoju nezávislosť," povedal. "Sláva Ukrajine!"
  • Konflikt inde: Starosta mesta Vasilkiv, asi 35 kilometrov južne od Kyjeva, v sobotu skoro ráno povedal, že prudké boje v meste viedli k stratám na ukrajinskej strane.
  • Ukrajinci utekajú pred vojnou: Mnoho obyvateľov Kyjeva odišlo do piatku , takže cesty smerujúce na západ od hlavného mesta, ktoré boli vo štvrtok rušné, zostali pokojné. Viac ako 50 000 ukrajinských utečencov opustilo krajinu za menej ako 48 hodín, uviedol Vysoký komisár OSN pre utečencov, podľa ktorého väčšina odišla do Poľska a Moldavska.

Abramovič a Peskov sa budú musieť Putinovi zodpovedať: Čo vystrájajú ich dcéry?
Prominentní Rusi sa pripojili k protestom proti vojne na Ukrajine. Neodradilo ich ani 1800 zatknutých. Ako invázia pokračuje, ľudia zo sveta zábavy, obchodu a žurnalistiky vyjadrujú opozíciu, píše Guardian. Prominentní Rusi šokovaní... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.