Abramovič a Peskov sa budú musieť Putinovi zodpovedať: Čo vystrájajú ich dcéry?
26 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Prominentní Rusi sa pripojili k protestom proti vojne na Ukrajine. Neodradilo ich ani 1800 zatknutých. Ako invázia pokračuje, ľudia zo sveta zábavy, obchodu a žurnalistiky vyjadrujú opozíciu, píše Guardian.

Prominentní Rusi šokovaní inváziou na Ukrajinu zverejnili svoj nesúhlas s vojnou, a to aj napriek profesionálnym a osobným rizikám, ktoré to so sebou nesie.

Nie vojne - #Нетвойне

Viac ako 1800 ľudí bolo vo štvrtok večer zatknutých na zhromaždeniach po celej krajine, keď prominentní Rusi zo sveta zábavy, obchodu a žurnalistiky riskovali svoje živobytie, aby prehovorili.

Dokonca aj rodinní príslušníci niektorých z najbohatších ruských podnikateľov verejne vyhlásili svoj odpor voči vojne. Dcéra Romana Abramoviča zverejnila na Instagrame obrázok s nápisom „Putin chce vojnu s Ukrajinou“, pričom prečiarkla slovo Rusko. "Najväčšou a najúspešnejšou ložou kremeľskej propagandy je, že väčšina Rusov stojí za Putinom."

A v piatok popoludní Lisa Peskova, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila na Instagrame jednoduchú správu na čiernom pozadí: #Нетвойне alebo „Nie vojne“. Rovnako aj Tatiana Jumaševa, dcéra Borisa Jeľcina.

Akty nesúhlasu síce nezmenia politiku Kremľa, ale mohli by poukazovať na výrazne menšiu podporu verejnosti či elity súčasnej vojenskej operácii na Ukrajine, ako bola anexia Krymu pred ôsmimi rokmi.

Rusko varuje severské krajiny: Nechcite vyvolať vážnu reakciu Moskvy!
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová varovala Fínsko aj Švédsko, že ak sa pokúsia vstúpiť do NATO, budú čeliť „vážnym vojenským a politickým následkom“. Zacharová dnes popoludní vystúpila na tlačovej konferencii v... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Protesty v uliciach

Niekoľko hodín po tom, čo Putin ohlásil vojenskú operáciu, vo štvrtok večer vypukli protesty v uliciach Moskvy, Petrohradu a ďalších viac ako 50 ruských miest.

Neboli to najväčšie protesty, aké kedy Moskva zažila. Boli však pozoruhodné ako prejav vzdoru napriek hrozbám, že vláda zasiahne tvrdšie ako zvyčajne.

Jeden mladý muž zdvihol ceduľu s nápisom „Do prdele s vojnou!“ V priebehu niekoľkých sekúnd na neho padli štyria policajti a hrubo ho odtiahli k policajnej dodávke, keď sa okolo tlačili médiá a fotografi.

Bez ohľadu na následky

Viacerí demonštranti uviedli, že by si želali, aby sa viac ľudí postavilo do opozície voči vojne, túto poznámku zopakovali aj politickí analytici.

„Vláda môže v tejto chvíli potlačiť takmer akýkoľvek protest,“ povedala Tatiana Stanovaja, zakladateľka R. Politik. "A aby sa situácia stala vážnou, muselo by vyjsť oveľa viac ľudí ako včera."

Napriek presile, ktorá sa proti nim stavia, mnohí Rusi uviedli, že cítia, že je ich povinnosťou hovoriť bez ohľadu na následky.

Pápež je znepokojený! Až tak, že porušil protokol
Pápež František sa stretol s ruským veľvyslancom vo Vatikáne. Pontifik pri stretnutí vyjadril znepokojenie nad situáciou na Ukrajine, informuje CNN. Pápež František sa v piatok na ruskej ambasáde vo Vatikáne stretol s moskovským veľvyslancom, aby... Čítať ďalej
25 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Proti tomuto krviprelievaniu

„Všetci to robia bez obáv o svoju budúcnosť a hrozby,“ povedal Dmitrij Muratov, nositeľ Nobelovej ceny za noviny Novaja Gazeta. „Všetci títo ľudia hovorili veľmi jasne, aby povedali, že sú proti tomuto krviprelievaniu. A to je pre mňa veľmi inšpirujúce."

Muratov tento týždeň vydal dvojaké vydanie svojich novín v ruštine aj v ukrajinčine a povedal, že jeho noviny budú odporovať pravidlám ruského dozoru nad médiami, že oznamujú iba oficiálne vládne informácie o vojne, pričom dôverujú iba správam z vlastnej redakcie.

Muratov verí, že vojna je pre väčšinu Rusov nepopulárna. „Spomienka na druhú svetovú vojnu a na to, že ľudia majú na Ukrajine príbuzných a že Ukrajina je nám drahá krajina, brzdí aj tých najzúrivejších priaznivcov súčasného vedenia,“ povedal Muratov. "Neexistuje žiadne nadšenie pre toto."

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/25/bude-velmi-horuco-nastupuju-cecenci-video-z-nastupu-bojovnikov

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.