Reakcia USA, NATO a OSN: Biden sa bude modliť!
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Medzinárodné spoločenstvo odsúdilo Moskvu po tom, čo ruský prezident oznámil špeciálnu operáciu v novouznanom Donbase, informuje portál RT.

Predstavitelia Spojených štátov, NATO, OSN, ako aj niekoľkých západných štátov kritizovali vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o "špeciálnej vojenskej operácii" v oblasti Donbasu.

Po tom, čo prezident Putin odpovedal na žiadosti o vojenskú pomoc Doneckej (DĽR) a Luhanskej (LĽR) ľudových republík v Donbase spustením „špeciálnej vojenskej operácie“ v regióne vo štvrtok, americký prezident Joe Biden uviedol, že bude považovať Rusko za „zodpovedné za smrť a skazu, ktorú tento útok prinesie”.

Svet bude brať Rusko na zodpovednosť

"Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú reagovať jednotným a rozhodným spôsobom. Svet bude brať Rusko na zodpovednosť," uviedol prezident Biden vo vyhlásení a dodal, že sa bude "modliť za statočný a hrdý ľud Ukrajiny."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil „bezohľadný a nevyprovokovaný útok Moskvy na Ukrajinu“ a obvinil Rusko, že riskuje „nespočetné množstvo civilných životov“.

Rusko odhalilo ciele úderov na Ukrajine
Ruskými zbraňami boli zasiahnuté iba krajinské vojenské objekty! Tvrdí to ruské ministerstvo obrany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda útočí na ukrajinské vojenské objekty v rámci prebiehajúcej operácie v krajine. Presné zbrane sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Vážne porušenie medzinárodného práva

"Rusko si opäť raz, napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu zapojiť sa do diplomacie, zvolilo cestu agresie proti suverénnej a nezávislej krajine," vyhlásil Stoltenberg a označil Putinovu špeciálnu vojenskú operáciu za "vážne porušenie medzinárodného práva" a "za vážna hrozba pre euroatlantickú bezpečnosť“.

Stoltenberg na záver vyzval Moskvu, aby „okamžite zastavila vojenskú akciu a rešpektovala suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny“.

Dajte šancu mieru

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Antonio Guterres vyzval Putina, aby zastavil ruských "vojakov v útoku na Ukrajinu" a povedal: "Dajte šancu mieru. Už zomrelo príliš veľa ľudí."

Moskve uštedrili ostré slová aj Francúzsko, Kanada a Nemecko, pričom francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas De Riviere vyhlásil : "Rusko si vybralo vojnu. Francúzsko čo najdôraznejšie odsudzuje začatie týchto operácií."

Britský premiér Boris Johnson podobne kritizoval Rusko kvôli operácii, keď povedal, že je „zhrozený strašnými udalosťami na Ukrajine“ a že hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o „ďalších krokoch“.

Kremeľ: Ukrajinská protivzdušná obrana zničená!
Moskva informovala, že blesková ofenzíva ochromila ukrajinskú armádu, píše portál RT. Rusko sériou presných útokov zlikvidovalo ukrajinskú protivzdušnú obranu a vzdušné sily, uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany po tom, čo letiskami a... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Rozhodné reakcie

"Prezident Putin si zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie, keď spustil tento nevyprovokovaný útok na Ukrajinu," dodal s tým, že Londýn a jeho spojenci "budú reagovať rozhodne."

Kanadský premiér Justin Trudeau  odsúdil  "najdôraznejšie možný útok Ruska na Ukrajinu" a vyhlásil, že "bezohľadné a nebezpečné činy" Moskvy neostanú nepotrestané".

Nemecká misia pri OSN medzitým vyzvala svojich spojencov, aby sa „zastali Ukrajiny proti nehanebnému porušovaniu medzinárodného práva“ a  uviedla , že  „vojenská agresia Ruska“  by  „stála za bezprecedentnú cenu, politicky, ekonomicky a morálne“.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tiež kritizovala „neoprávnený útok Ruska na Ukrajinu“, pričom sa  zaviazala , že bude „brať Kremeľ na zodpovednosť“.

Putin vo svojom štvrtkovom prejave tvrdil, že operácia bola potrebná na „ochranu“ obyvateľov Doneckej a Luganskej republiky, pričom argumentoval tým, že za posledných osem rokov boli vystavení „genocíde zo strany kyjevského režimu“ .

OBSE vyzýva okamžite zastaviť útok na Ukrajinu
OBSE tvrdí, že ruská vojenská akcia na Ukrajine vážne ohrozuje milióny životov. Informuje TA SS. Organizácia vyzvala na okamžité zastavenie všetkých vojenských aktivít Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.