Exvyšetrovateľ Šátek: Putinove kostrbaté a účelové právne konštrukcie
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Dnes došlo voči Ukrajine k nevyprovokovanej ozbrojenej agresii s následným páchaním zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, ktoré sú nepremlčateľné. To skonštatoval niekdajší šéf vyšetrovateľov, Jozef Šátek, vo svojom statuse na sociálnej sieti. 

Ruský prezident Putin zdôvodnil dnešné svoje rozhodnutie na vykonanie masívnej vojenskej operácie voči Ukrajine odkazom na článok 51 Charty OSN, vysvetľuje Šátek.

Takže si prečítajme čo tento článok obsahuje:

„Článok 51 Ak dôjde k ozbrojenému útoku proti členovi Organizácie Spojených národov, nijaké ustanovenie tejto Charty neprekáža prirodzenému právu na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu, kým Bezpečnostná rada neurobí potrebné opatrenia na zachovanie medzinárodného mieru a bezpečnosti. Opatrenia urobené členmi organizácie pri vykonávaní tohto práva sebaobrany sa oznámia ihneď Bezpečnostnej rade a nijako sa nedotýkajú touto Chartou určenej právomoci a zodpovednosti Bezpečnostnej rady podnikať v každom okamihu také akcie, aké považuje za potrebné na udržanie a obnovenie medzinárodného mieru a bezpečnosti.“

Podľa Šátka je jasné, že separatistické časti, ktoré predstavujú len tretinu administratívneho územia Luhanskej a Doneckej republiky okrem Ruska neuznal žiadny iný štát na svete.

"Je jasné, že tieto separatistické časti nie sú ani členskými štátmi OSN a nevzťahuje sa na nich jej Charta, čiže aj prípadný individuálny útok na ich územie (inak stále medzinárodne uznávané štátne územie Ukrajiny) nemôže byť chápaný ako „ozbrojený útok proti členovi OSN“," pripomína exšéf vyšetrovateľov.

Nápor na slovensko-ukrajinské hranice
Podľa viacerých zdrojov je situácia na našich hraniciach s Ukrajinou zložitá a neprehľadná. O prechod na naše územie sa snažia desaťtisíce Ukrajincov. Čakajú na inštrukcie „Po tom, ako Rusko v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Zvláštny právny konštrukt

Preto musel podľa neho ruský prezident Putin vytvoriť zvláštny právny konštrukt, že uznaním týchto „republík“ Ruskou federáciou ako samostatných štátov s medzinárodnoprávnou subjektivitou a požiadaním jej predstaviteľov o ozbrojenú ochranu pred „útokmi Ukrajiny“ s čím vyslovilo Rusko súhlas sa automaticky Rusko stalo priamym subjektom ako členský štát OSN, proti ktorému došlo k „ozbrojenému útoku“ zo strany Ukrajiny.

"Je jasné, že nikdy v minulosti až do dnešného útoku medzi Ruskom a Ukrajinou priamo nedošlo k vojenskému konfliktu, keďže ozbrojené šarvátky sa udiali len medzi separatistickými vojakmi a ukrajinskou armádou na štátnom území Ukrajiny, čo v podstate už roky tvrdí aj samotné Rusko," konštatuje Šátek.

A má jednoznačný záver. "Zdá sa, že takéto veľmi kostrbaté a účelové právne konštrukcie nemajú žiadne relevantné základy v Charte OSN ani iných medzinárodných zmluvách či dohovoroch čo len potvrdzuje, že dnes došlo voči Ukrajine k nevyprovokovanej ozbrojenej agresii s následným páchaním zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, ktoré sú nepremlčateľné!"

Kritika mainstreamu na vzniknutú vojnovú situáciu na Ukrajine v podaní Milana Uhríka
Europoslanec Milan Uhrík vo svojom statuse na Facebooku apeluje na rozvážnosť posudzovania vzniknutej vojnovej situácie na Ukrajine. Odmieta jednostranný pohľad, ktorý prezentujú oficiálne mainstreamové médiá. Odmietnime rázne dezinformácie... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Emanuel Orban

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.