Najväčší problém s chátrajúcimi a málo používanými kostolmi je na Spiši
17 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Najväčší problém s chátrajúcimi a málo používanými kostolmi v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku je na Spiši a Gemeri. Pre TASR to uviedol evanjelický farár v Kežmarku Roman Porubän, ktorý spracoval katalóg chátrajúcich a málo používaných evanjelických kostolov.

Poznamenal, že predkladal aj rôzne riešenia, ale vždy narazili na nejaký problém. Išlo najmä o to, že každý kostol patrí nejakému cirkevnému zboru. A na to, aby niekto riešil veci komplexne - uchádzať sa o projekty a fondy - by bolo potrebné, aby to robil jeden vlastník. "K tomu prichádzali ďalšie problémy, akýsi citový vzťah. Opravy boli často nereálne, nezmyselné a predstavovali zbytočnú investíciu," skonštatoval farár.

Problematika chátrajúcich, ohrozených a málo používaných kostolov v ECAV je podľa farára veľmi široká a rozsiahla. Klesajúca miera využívania, následné opúšťanie objektov, zánik spoločenstva cirkvi v danom prostredí, nedostatok finančných prostriedkov na opravy a udržiavanie jednotlivých objektov, vplyv poveternostných podmienok až po vandalské vyčíňanie sú príčinami nelichotivého stavu mnohých sakrálnych stavieb. Ide predovšetkým o tie v Tatranskom senioráte, kde v minulosti kostoly boli väčšinou využívané príslušníkmi evanjelickej cirkvi nemeckej národnosti. Po odchode Nemcov počas druhej svetovej vojny a násilnom vysídlení na základe nariadenia vlády mnohé kostoly zostali nepoužívané, alebo málo používané.

Zlá správa, cena benzínu ešte porastie
Zdražovanie pokračuje a podľa analytikov sa tak skoro neskončí. Od januára ceny prudko stúpajú a zasiahnuté sú úplne všetky oblasti. Platí to aj pre pohonné hmoty. Blížime sa k rekordu „Doterajší rekord ceny benzínu padol v 37. týždni roku 2012.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Úplne zničené kostoly sú podľa Porubäna v obci Lomnička (okres Stará Ľubovňa) a v obci Tvarožná (okres Kežmarok), ktoré sa nevyužívajú. "Je množstvo kostolov, ktoré nie sú zničené a ľudia sa tam stretnú len raz na pamiatku posvätenia chrámu. No tieto kostoly sa nachádzajú v bývalých nemeckých obciach na Spiši, ktoré sa postupne stávajú rómskymi obcami, ako je aj Lomnička, o chvíľu to bude aj v Ihľanoch, Jurskom, Podhoranoch," priblížil farár. V týchto obciach je podľa jeho slov aj minimum evanjelikov, často ide o jedného až maximálne desiatich.

Podľa Porubäna zachraňovať zničené kostoly nemá zmysel. Vie si predstaviť, že by sa peniaze vynaložené na záchranu týchto ruín investovali do misijných projektov v cirkvi a do ľudí, nie do mŕtvych stavieb. "Ak má zmysel zachraňovať tieto kostoly z pamiatkového hľadiska, tak by mal na tejto skutočnosti nejakým spôsobom participovať štát v spolupráci s pamiatkovým úradom a vlastníkmi," skonštatoval. Zároveň podotkol, že mnohé kostoly sa zásluhou fondu na Ministerstve kultúry SR podarilo sanovať. Ide o kostoly v okrese Kežmarok, napríklad v obciach Veľká Lomnica, Toporec, Bušovce, v meste Spišská Belá, ale aj v Kežmarku.

Gemer na hranici chudoby, alebo už biedy?
Tento ťažko skúšaný región leží na juhu Stredného Slovenska. Spadá pod okresy Rimavská Sobota a Revúca. Patrí mu hneď niekoľko prvenstiev. Má najvyššiu mieru nezamestnanosti, najmenej zaočkovaných a najhoršie platy, ktoré sa tu pohybujú na úrovni... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Rastislav Ekkert

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.