UVLF a košickí študenti farmácie pripravujú zber nepoužitých liekov
13 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach a Spolok košických študentov farmácie pripravujú Unizber liekov.

Chcú tým pripomenúť, že nesprávna likvidácia nepoužitých liekov má negatívny dosah na životné prostredie.

V rámci zberu ich verejnosť môže odovzdať od pondelka (14. 2.) do stredy (16. 2.) v časoch od 10.00 do 14.00 h v Univerzitnej lekárni v areáli UVLF na Komenského ulici. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Zuzana Bobriková.

Obracajú sa na všetkých obyvateľov, aby skontrolovali svoje domáce lekárničky, vyradili lieky, ktoré neužívajú alebo sú exspirované, a priniesli ich. Lieky budú preberať so študentmi, ktorí záujemcom o túto oblasť zároveň poradia.

Študenti pripravili aj edukačnú kampaň na sociálnych sieťach. Pripomínajú, že do lekárne nemožno vrátiť výživové doplnky, zdravotnícke pomôcky, kozmetiku ani testy na ochorenie COVID-19.„Lieky treba pred vrátením do lekárne vybrať z vonkajšieho obalu, škatuľku a príbalový leták zlikvidovať samostatne,“ spresnila Bobriková s tým, že vytriedené lieky možno bezplatne vrátiť do ktorejkoľvek lekárne.

Michal Kaliňák: Niektorí politici sa zmeny obávajú ako čert kríža
„V parlamente máme 70 poslancov s menej ako 5000 preferenčnými krúžkami. Z nich je 49, čo získali menej ako 3000 krúžkov. A 13 poslancov dostalo menej ako 1500 krúžkov,“ zdôrazňuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS. 70 poslancov NR... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Lieky musia byť likvidované špecifickým spôsobom

UVLF pripomína, že nielen lieky viazané na lekársky predpis, ale aj voľnopredajné, prípadne veterinárne lieky, patria po vyradení z použitia medzi nebezpečný odpad a musia byť likvidované špecifickým spôsobom. Inak môžu ich zložky kontaminovať pôdu alebo podzemné vody. Pri nevhodnej likvidácii majú chemikálie uvoľnené z liekov výrazný vplyv na zdravie ľudí a zvierat aj pri nízkych koncentráciách. „Sme zelená univerzita, záleží nám na našom životnom prostredí a ako farmaceuti veľmi dobre vieme, čo všetko lieky obsahujú, ako sa dostávajú do životného prostredia a aký môže byť ich dlhodobý dosah na naše okolité prostredie,“ povedala vedúca Katedry lekárenstva a sociálnej farmácie UVLF Monika Fedorová.

Odborníci podľa univerzity odhadujú, že približne osem až desať percent účinných alebo iných látok z liekov či farmaceutických produktov, ktoré sa nachádzajú v životnom prostredí, pochádza z nesprávne zlikvidovaných liekov v domácom odpade.

T. Taraba: Výzva prezidentke či skôr manželom Valáškovcom  
Poslanec NRSR a predseda strany Život Tomáš Taraba na svojom facebookovom profile reagoval na mlčanie prezidentky Čaputovej v súvislosti so zisteniami Generálnej prokuratúry. Na základe jej správy sa vyšetrovatelia vyjadrovali o vyhrážaní sa svojim... Čítať ďalej
13 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.