Ruský vojenský expert zhodnotil obrannú dohodu medzi SR a USA
13 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Obranná dohoda medzi Slovenskom a USA nemôže zostať bez odpovede Ruskej federácie, pretože ohrozuje jej bezpečnostné záujmy. O taký názor sa podľa podelil so Sputnikom ruský vojenský expert Alexander Bartoš," informuje portál Slovensko - Ruská spoločnosť, srspol.sk.

Slovensko schválilo kontroverznú dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA). Stalo sa tak napriek kritike zo strany opozície aj náladám v spoločnosti.

"Dohoda umožní americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač. USA namiesto nájmu investujú finančné prostriedky do ich modernizácie. Dohoda má platiť desať rokov. Potom zostáva aj naďalej v platnosti, alebo je možné ju vypovedať s ročnou výpovednou lehotou," informuje srspol.sk.

Ako túto zmluvu vidia z Moskvy, zhodnotil Alexandra Bartoša, člen-korešpondent Akadémie vojenských vied a zástupca hlavného vojenského predstaviteľa Ruskej federácie pri NATO v rokoch 1995-2001.

Bartoša tvrdí, že vo vnútri Slovenska došlo k určitým zmenám v pomere síl a kľúčové pozície patria tým, ktorí sa snažia podporovať snahy americkej administratívy a premeniť Slovensko na ďalšiu protiruskú základňu.

To všetko sa podľa neho robí s cieľom brzdiť Rusko a zvýšiť vojenský nátlak na Rusko a Bielorusko.

"Myslím si, že postupne bude na Slovensku narastať tlak na tieto sily, aby sa dosiahla vyváženejšia pozícia voči Rusku," uviedol v rozhovore. 

Podľa Bartoša ide teda o veľmi dôležitú dohodu z hľadiska ruskej národnej bezpečnosti, a preto nemôže zostať bez odozvy. Je presvedčený, že Rusko bude nútené prijať vojensko-technické protiopatrenia voči tejto hrozbe.

Saková o Mikulcovi: Už dávno svoj rezort nezvláda! Alebo bude zase zatĺkať?
Dôvodov na odvolanie ministra je viac ako dosť! Hlas sa jednoznačne postavil na stranu Smeru, ktorý sa chystá podať návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. "Hlas podporí vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, ktorý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Bartoš vysvetľuje, prečo zmluva vedie k strata suverenity Slovenska

"Prebieha koordinovaná útočná kampaň s cieľom zvýšiť nátlak na Rusko. Americké bojové skupiny sú rozmiestňované vo východnej Európe - v pobaltských štátoch, Poľsku, Rumunsku. Plánuje sa rozširovanie námorných síl NATO v Čiernom mori. A teraz ešte táto epizóda s možným využitím územia Slovenska ako odrazového mostíka pre potenciálnu agresiu proti Rusku a Bielorusku. Ruské ministerstvo zahraničia samozrejme všetky tieto hrozby vyhodnocuje komplexne," vysvetľuje Bartoš.

Ruský vojenský expert hovorí, že zakladajúci akt Rusko-NATO neumožňuje rozmiestňovanie jadrových zbraní na území nových (to znamená prijatých po roku 1997 - pozn. red.) členských krajín Aliancie. Čo podľa neho znamená, že pôjde prakticky o likvidácii tohto aktu, aj keď aj teraz je veľmi málo dodržiavaný.

Bartoš je presvedčený, že zmluva vedie k strate suverenity Slovenska a vysvetlil prečo. 

"Nasadenie ozbrojených síl inej krajiny na jej území po prvé vystavuje túto krajinu možnému protiútoku, okrem toho vláda krajiny bude mať obmedzené možnosti ovplyvniť, ako sú tieto základne využívané, čím sú vybavené, aké druhy zbraní sú tam umiestňované. Možnosť takejto kontroly môže aj úplne stratiť, najmä keď budú zdokonalené letiská, ktoré umožnia prijímať ťažké dopravné lietadlá a vykonávať tam presuny rôznych typov zbraní a techniky," povedal v závere rozhovoru, ktorý priniesol portál srspol.sk.

Odborníci odpovedajú: Prečo sa niektorí covidom nakazia a iní nie?
Je to záhada pandémie! Niektorí naši spoluobčania už absolvovali chorobu niekoľkokrát, a to aj napriek očkovaniu, a iných sa koronavírus ani nedotkol? Je to aj váš prípad? Vedci sa snažia zodpovedať otázku - Prečo? Nie je to ojedinelé Jednou z... Čítať ďalej
12 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.